4 tapaa tuunata puulattia

Puulattian käsittelyyn on olemassa erilaisia kikkoja, tapoja ja aineita. Se mikä sopii yhdelle ei välttämättä ole toisen mieleen. Valintaan vaikuttavat paitsi makumieltymykset, trendit ja toiveet myös käyttöolosuhteet ja puulaji. Listasimme erilaisia vaihtoehtoja päätöksenteon tueksi.

Öljyvahattu havupuulattia

1. Öljyvahakäsittely
Osmo Color Öljyvaha on aito ja alkuperäinen, väritön ja kestävä pintakäsittelyaine puulattioille. Se on täydellinen valinta silloin, kun et halua värillistä käsittelyä vaan pinnan lämmön ja tunnun säilyttävän silkinhimmeän tai matan suojan puulle. Väritön öljyvahakäsittely muuttaa jonkin verran puun luonnollista sävyä tuoden sen paremmin esiin.
Levitä normaalia kulutusta hyvin kestävä Öljyvaha puupinnalle kahteen kertaan, minkä jälkeen käsittely on valmis. Ajan oloon väritön öljyvahapinta on helppo huoltaa ja ylläpitää.

 

Kuultovalkoisella käsitelty lehtikuusi

2. Värillinen öljyvahakäsittely
Värillisten käsittelyjen ystäville tarkoitetut Värilliset öljyvahat antavat mahdollisuuden puupinnan sävyttämiseen maun mukaan joko voimakkaammin tai kevyemmin. Käytä värillisiä tuotteita värittömän Öljyvahan tavoin. Ne antavat yhtä vahvan kulutuspinnan, mutta myös puulle jonkin verran suojaa auringon tummentavaa vaikutusta vastaan. Kevyemmän sävyn lattialle saat valitsemalla toiseen levityskerrokseen värin sijasta värittömän öljyvahan.

 

Valkoinen lipeäkäsittely

3. Lipeä–öljyvahakäsittely
Havupuulattian lipeöimisessä on nostalgista tunnelmaa, mutta lipeöity lattia sopii myös moderniin sisustukseen. Lipeöimällä havupuupinnat voit merkittävästi hidastaa puun luonnollista värinmuutosta ja saat lopputulokseksi kuulaan valkoisen sävyn. Koska lipeäkäsittely ei yksinään anna puulle suojaa esimerkiksi kulutusta ja kosteutta vastaan, on lipeöity pinta aina viimeisteltävä öljyvahaamalla.

Valkoisen lisäksi lipeää on saatavana myös värittömänä. Väritön lipeä on parhaimmillaan hieman tummempien sävyjen alla.

Lue lisää puun valkaisusta täältä.

Harmaa puulattia

4. Öljypetsi–öljyvahakäsittely
Erityisesti voimakkaiden ja intensiivisien sävyjen ystäville Öljypetsi tarjoaa upean mahdollisuuden puun käsittelyyn ilman että pinta täytyy maalata umpeen. Saat öljypetsaamalla jo kertaalleen levitettynä – sävystä riippuen –  upean voimakkaan ja puuta korostavan suojan. Koska Öljypetsi ei sisällä kasvivahoja, on öljypetsattu pinta vielä viimeisteltävä käyttövalmiiksi öljyvahaamalla.

Tutustu työohjeisiimme ja -videoihin niksit ja ohjeet -osiossa.

 

4 vinkkiä öljyvahatun pinnan ylläpitoon

  1. Suojaa hiekalta ja kulumilta. Hiekka ja kivet kuluttavat öljyvahattua pintaa hiekkapaperin tavoin, joten hiekan kulkeutumista kannattaa pyrkiä vähentämään riittävän suurilla eteismatoilla. Öljyvahattua lattiapintaa kannattaa suojata myös huonekalujen ja työtuolien alle lisättävillä pehmikkeillä tai suojilla.
     
  2. Helli pestessä. Vältä puulattian puhdistuksessa liiallista veden käyttöä, voimakkaita ja/tai hankaavia pesuaineita sekä pinnalle sopimattomia hoitoaineita. Osmon oma puupintaa hyvin puhdistava Öljysaippua on kevyesti hoitava ja erittäin riittoisa pesuainetiiviste öljyvahatun pinnan puhdistukseen.
     
  3. Huolla riittävän ajoissa. Siivoustyön yhteydessä lattian kunto on helppo tarkastaa. Pinnan kunnon voi tarkistaa tipauttamalla muutaman vesipisaran öljyvahatulle pinnalle. Mikäli pisara valahtaa lammikoksi, on pinnan huoltokäsittelyn aika jo lähellä. Kulumisen huomaa myös pinnan kiillottomuudesta sekä lian pinttymisestä.
     
  4. Hyväksy. Puu on luonnonmateriaali. Se ei siis ole aina tasaisen väristä, laatuista ja näköistä, ja se elää ilman kosteusvaihteluiden ja lämpötilanvaihteluiden mukaan. Puulajeissa on myös kovuuseroja. Pehmeisiin puulajeihin syntyy herkemmin naarmuja ja painaumia. Naarmuja voi ja kannattaa korjata paikallisesti sipaisemalla naarmuuntuneeseen kohtaan hieman sävytettyä tai väritöntä öljyvahaa, mutta kaikkia pinnan jälkiä, kuten painaumia, ei kuitenkaan kannata pyrkiä poistamaan, sillä ne kertovat elämisestä.

 

Osmo Color Öljyvahat valmistetaan yhä alkuperäistä reseptiä kunnioittaen. Ne sisältävät nopeasti uusiutuvia kasviraaka-aineita, kuten auringonkukkaöljyä ja soijaöljyä sekä karnaubavahaa. Öljyt imeytyvät puuhun suojaten puuta sen sisällä. Vaha tekee puun pintaa joustavan ja huokoisen suojan, joka ehkäisee pinnan kuivumista ja tekee siitä helpommin ylläpidettävän.