DIY: Vanhan talon naulakko

Olin jo pidemmän aikaa kaivannut pientä naulakkoa satavuotiaan talomme saunatuvan seinälle, mutta koska en ollut löytänyt mieleistä ja talon tyyliin sopivaa valmiina, päätin nikkaroida sellaisen itse. Uusi lauta vanhentui ja sai luonnetta harjauksella ja duotone-sävytekniikalla.

Vinkit naulakon valmistukseen:

Vaihe 1: Valitse sopiva lankku tai lauta naulakon pohjaksi ja katkaise se oikeaan pituuteen. Jos käytät vanhaa lattialankkua pohjana, poista myös pontti.

Vaihe 2: Korosta havupuun syykuviointia harjaamalla pehmeä kevätpuu pois sähköporakoneeseen kiinnitetyllä messinkiharjalla. Työskentele puun syysuuntaisesti ja tasaisesti. Kun pinta on sopivan rouhea, harjaa tai imuroi irronnut puuaines pinnalta pehmeällä harjalla tai imurin harjasuulakkeella.

duotone-sävytys puupinnan harjaus
Puun harjaaminen on pöllyistä hommaa. Suojalasit kannattaa pitää silmillä.

Vaihe 3: Levitä ensimmäinen Puuvahan värisävy ohuelti puun syysuuntaisin vedoin luonnonharjassiveltimellä. Sivellin toimii hyvin harjatulla pinnalla. Valitse pohjaväriksi melko peittävä sävy, jotta saat syyt lopussa kunnolla esiin. Naulakkoon valitsin pohjasävyksi Puuvahan sävyn Kelo.

duotone-sävytys harjatun pinnan puuvahaus
Ensimmäinen värikerros kannattaa tehdä melko peittävällä sävyllä, jotta syyt saa lopussa hyvin esiin.

Vaihe 4: Anna ensimmäisen värin kuivua vähintään 24 tuntia tai kauemmin, kunnes pinta on varmasti kuiva. Kuivumiselle kannattaa varata riittävästi aikaa, sillä harjattu pinta vaatii tavanomaista enemmän ainetta, joka hidastaa kuivumista. Liian lyhyt kuivumisaika saattaa irrottaa pohjasävyn uusintakäsittelyssä, jolloin efektiä ei saa samalla tavoin enää esiin.

Vaihe 5: Levitä seuraava Puuvahan värisävy vastaavasti ja viimeistele pinta välittömästi aineen ollessa vielä märkää kumilastalla. Paina kumilastaa kevyesti puuta vasten ja vedä sillä puunkappaleen päästä päähän. Minulla oli käytössä noin kymmenen senttiä leveä, vanha saumaamiseen käytetty kumilasta, joka sopi työhön mainiosti. Se oli riittävän joustava, mutta samalla sopivan jämäkkä pyyhkimään kohonneet syyt puhtaiksi Puuvahasta.
Pintaa voi liipata tarpeen tullen useamman kerran lastalla, jotta syyt ja pohjasävyn saa esiin kunnolla. Tosin myös käytettyjen värien kontrastilla on suuri merkitys lopputulokseen. Toisena värisävynä naulakossa on käytetty Puuvahan Antiikkitammen värisävyä.

duotone-sävytys harjatun pinnan toinen puuvahaus
duotone-sävytys harjatun pinnan pyyhintä lastalla
Pyyhi pintaa syynsuuntaisesti ja kuivaa lasta tarvittaessa vetokertojen välillä.

Vaihe 6: Anna toisen puuvahapinnan kuivua vähintään vuorokauden ajan. Kun pinta on kuivunut, kiinnitä koukut puulevyyn.

duotone-sävytys kasaus

 

Kokeile värisävyjä rohkeasti oman mieltymyksen mukaan. Voit käyttää duotone-sävytekniikkaa myös esimerkiksi huonekaluissa.