Kasvilavan ja viljelylaatikon käsittely

Oman, itse viljellyn porkkanan, sipulin tai mansikan makua ei voita mikään. Viljelyn ei tarvitse olla aina isotöistä puuhaa vaan alkuun pääsee pienemmälläkin. Helppohoitoisten ja -käyttöisten kasvilavojen käyttö pihoilla onkin lisääntynyt, ja pienoiskasvihuoneita rakennetaan entistä enemmän. 

Pienen pihan kasvimaa syntyy jo muutamasta itse nikkaroidusta kasvulaatikosta tai valmiista lavakauluksista. Reunustettu kehikko näyttää siistiltä ja selkeästi rajatulta pihamaalla. Kohotettuna se myös lämpenee keväällä nopeammin, jolloin satokaudesta saadaan pidempi. Kehikon voi myös suojata harsolla tai peittää lasilla, jolloin kylvöjä ja istutuksia voi tehdä aiemmin keväällä eikä syksylläkään hallanvaara ole heti ongelma. Usein kiinnitetään huomiota myös puun suojaukseen ja ulkonäköön, jolloin pintakäsittelyn tarve nousee esiin. 

Lavakauluksen käsittely

Koska kasvilavoissa kasvatetaan useimmiten syötäväksi tarkoitettuja yrttejä tai vihanneksia, on pintakäsittelyaineen oltava turvallinen käyttää juuri tähän tarkoitukseen. Osmon EcoGarden on pintakäsittelyaine joka suojaa puupintoja pihalla ja kasvimaalla turvallisesti. EcoGarden ei sisällä haitallisia aineita, joten sitä voi tarvittaessa huoletta käyttää myös kasvilavan sisäpintojen käsittelyyn sekä kasvihuoneen rakenteisiin, kasvien tukikeppeihin ja lasten hiekkalaatikon käsittelyyn.

Vinkit kasvilavan käsittelyyn

  • Varmista, että käsiteltävä pinta on puupuhdas ja kuiva. Jos käytät kierrätyspuuta, harjaa tai hio pinta puhtaaksi.
  • Tee käsittely poutasäällä välttäen suoraa auringonpaistetta, sillä vesiohenteinen EcoGarden kuivuu nopeasti. 
  • Sekoita huolella ennen käsittelyyn ryhtymistä. 
  • Valitse työvälineeksi hyvälaatuinen keinokuitusivellin. 
  • Jos toivot värin voimakkuutta lisää, toista käsittely ensimmäisen levityskerroksen kuivuttua. Pinta kuivuu normaaliolosuhteissa noin kahdessa tunnissa. 
  • Levitä EcoGarden puun syysuuntaan ripeästi. 
  • Koska pinta kuivuu nopeasti, käsittele yhtenäinen puupinta yhdellä kertaa, jotta pintaan ei jää rajoja. 
  • Uusi puupinta kannattaa käsitellä kaikilta sivuilta, mikäli mahdollista. 
Kevät-verso-kasvilavan-käsittely-mustaksi
Musta Hiili-sävy erottuu edukseen pihan vihreydestä. Tumma sävy myös lämmittää laatikkoa, jolloin kasvukausi pitenee.

Kaupunkiviljelijän parveke

Aurinkoinen parveke voi myös tarjota mahtavan sadon kesän aikana. Parvekkeelle sopii hyvin esimerkiksi jalallinen viljelylaatikko, jossa viihtyvät niin yrtit, salaatti kuin tomaattikin. Nikkaroi yrttipenkki puusta tai osta valmis viljelylaatikko. Käsittele puupinnat mieleiselläsi EcoGarden-sävyllä ja anna pintojen kuivua ennen maa-aineksen lisäämistä ja kylvöä.

Jalallisesta kasvilaatikosta on sadon korjaaminen helppoa. Viherlaatikko lisää myös viihtyisyyttä parvekkeella tai patiolla ja näyttää kauniilta samalla kuin se tarjoaa satoa!