Kestopuun käsittely vaatii oikeat olosuhteet

 

Kestopuu on yleinen puumateriaali puutarhan ja pihan rakenteissa. Sitä käytetään terassilaudoituksiin ja -rakenteisiin, ulkokuisteihin ja -portaisiin, aitoihin ja puutarhahuonekaluihin. Kestopuupinta alkaa ulkona vaaleta ja haalistua lähestulkoon saman tien. Kestopuun käsittelyssä kannattaa kuitenkin pitää maltti, sillä puu on yleensä liian märkää ensimmäisenä kesänä, jotta sen voisi öljytä. Uuden painekyllästetyn kestopuun onkin hyvä antaa kuivua vähintään yhden kesän ajan ennen puun pintakäsittelyä.

Jotta öljy pääsee imeytymään kunnolla puuhun, on puun oltava käsiteltäessä kuivaa.

Kun kestopuu on riittävän kuivaa (puun kosteus enintään 20 %), aloitetaan pintakäsittely puupintojen pesulla. Pesuaineeksi sopii hyvin Osmo Color Terassipesu. Pesuainetta laimennetaan veteen ja käsiteltävät pinnat pestään puhtaaksi pehmeällä juuriharjalla tai jatkovarteen kiinnitettävällä terassipesuharjalla. Irronneen lian ja pesuveden saa huuhdottua pois pinnalta puhtaalla vedellä. Puutarhaletku tai vesiämpäri ovat tässä hyviä apureita. Pesun jälkeen puupintojen on annettava kuivua rauhassa, jotta öljy pääsee imeytymään kunnolla puuhun ja pinnasta tulee tasainen ja kaunis.

Kestopuun käsittely, kuten myös muiden ulkona olevien puupintojen käsittely, kannattaa ajoittaa poutajaksoon niin ettei yöpakkasia enää ole. Myöskään pahimpaan siitepölyaikaan ei käsittelyä kannata tehdä. Syksyllä taas ilmankosteus saattaa muodostua ongelmaksi ja hidastuttaa kuivumista merkittävästi.

Painekyllästetyn kestopuun käsittelyyn sopii Osmo Color Suojaava kuultoöljy. Kuultavaksi sävytetyllä öljyllä painekyllästetyn puun haalistunut sävy voidaan palauttaa tai sävyä muuttaa kokonaan toivotunlaiseksi. Auringonkukkaöljyyn pohjautuva Suojaava kuultoöljy imeytyy hyvin puuhun. Onnistumisen edellytys on kuiva puu ja riittävän ohuet levityskerrokset. Levitykseen sopii Osmo-sivellin tai muuten hyvälaatuinen ja tukeva luonnonharjassivellin. Tarvittaessa ylimääräinen ja imeytymätön öljy poistetaan pinnalta esimerkiksi kuivalla siveltimellä tai liinalla.

Kuultoöljyttyä pintaa täytyy huoltaa aika ajoin käytön mukaan. Korkean kiintoainepitoisuuden ansiosta Suojaava kuultoöljy on sekä riittoisaa että kestävää. Käyttökohteesta ja olosuhteista riippuen uusintakäsittely tehdään kestopuupinnoille 1–3 vuoden välein.