Mitä terva on ja 20 muuta seikkaa tervatuotteista

Puuterva on yhtä luonnollinen tuote kuin puu, josta sitä tehdään. Tervaa saadaan kuivatislaamalla puuta, erityisesti mäntyä, uunissa. Auson valmistaa tervasta luonnon omia maaleja – kestäviä ja kauniita, jotka suojaavat ja hoitavat samalla puuta. Terva suojaa puupintaa metsäpuiden sisältämien omien luonnollisten suoja-aineiden avulla homehtumista ja lahoamista vastaan. Terva antaa puun hengittää.


Miksi valita tervamaali?

Tervamaali on havupuun tervasta valmistettu tuote, joka sisältää paljon hartsia ja mäntytärpättiä. Käsittelemällä puuta tervamaalilla lisäät puuhun aineita, joita puu käyttää jo itsessään suojautuessaan hyönteisten hyökkäyksiä ja muita vaurioita vastaan. Puupinta saa samalla luonnollisen kyllästyksen, joka estää kosteuden tunkeutumisen, mutta sallii pinnan hengittää. Tämä estää puuta kuivumasta ja halkeilemasta.
 

Mitä pitää tehdä ennen kuin aloitan maalaamisen?

On tärkeää, että maalattava pinta on täysin puhdas ja kuiva. Jos pinnassa on levää tai mitä tahansa homekasvustoa, pinta on ensin pestävä puhtaaksi tehokkaalla levä- tai homepesulla. Anna puhdistetun pinnan kuivua kunnolla. Aiemmin puutervalla käsitellyt pinnat täytyy vain harjata puhtaaksi liasta ja pölystä.

Poista aiemmin keittomaalilla maalatulta pinnalta irtonainen maali teräsharjalla. Viimeistele esikäsittely harjaamalla koko pinta pehmeällä harjalla. Käytä hengityssuojainta.

Sekoita maali huolellisesti ennen työn aloittamista ja myös useita kertoja maalauksen aikana. Pigmentti valuu nopeasti purkin pohjalle, erityisesti Tervavihtrillissä, jota tulee sekoittaa säännöllisemmin kuin muita pigmentoituja tervamaaleja.
 

Millä säällä ja missä lämpötilassa puutervalla voi maalata?

Parhaat maalausolosuhteet ovat yleensä alkukesästä alkusyksyyn. Varmista, että luvassa on muutaman päivän poutajakso, ennen kuin aloitat maalaustyön, sillä voimakas sadekuuro voi pahimmassa tapauksessa saada vastamaalatun pinnan valumaan pois. On myös tärkeää, että puu on kuivaa käsittelyn aikana ja ettei pinta kastu ennen kuin terva on jähmettynyt. Puuterva kuivuu hitaasti ja kestää muutaman päivän kunnes terva on muodostanut vettä hylkivän suojan puuhun.

Suosittelemme maalausta mieluiten yli 10 asteen lämpötilassa. Silloin tervatuotteita on helpompi käsitellä ja ne tunkeutuvat paremmin puuhun. Myös suorassa auringonpaisteessa maalaaminen onnistuu. Mitä lämpimämpi sää, sitä juoksevampaa ja helpommin työstettävää terva on. Tervamaalilla voi maalata myös kylmemmällä säällä, mutta kylmemmässä lämpötilassa terva paksuuntuu, on vaikeammin levitettävää ja kuivuu hitaammin.

Voiko maalata tammelle, lehtikuuselle ja muulle kovalle puulle?

Tervaa voidaan maalata kovalle puulle, mutta mieluiten odota muutama vuosi kunnes puussa on pintaa, johon terva pääsee tunkeutumaan paremmin.
 

Voiko tervalla maalata talon, joka on aiemmin käsitelty punamultamaalilla?

Tervamaali sopii käytettäväksi punamullan päälle, se ei ole ongelma. Punaterva sisältää samanlaisia pigmenttejä kuin perinteinen punamultamaali. Muista pestä vanha keittomaalipinta huolellisesti puhtaaksi liasta, levästä ja homeesta. Terva ei ole torjunta-aine eikä poista aiemmin homeen saastuttamaa pintaa. Maalaa mieluiten samalla värillä kuin aiemmassa keittomaalissa on ollut.
 

Voinko käyttää tervamaalia pohjamaalatulle ulkoverhouslaudalle?

Suosittelemme tervamaaleja vain käsittelemättömiin puupintoihin, sillä tervan on kyettävä imeytymään puuhun esteettä. Näin taataan kestävä ja peittävä suoja puulle.
 

Voiko maalata toiselle aiemmin maalatulle pinnalle?

Aikaisemmin kuullotteella käsiteltyä pintaa on mahdollista maalata, jos se on vanha ja alkanut kuoriutua. Muista, että terva ei pääse tunkeutumaan ehjän maalipinnan läpi. On myös hyvä huomioida, että tervamaalit eivät ole täysin peittäviä ja siksi erivärinen tai hilseilevä pinta voi näkyä tervamaalin läpi. Jos haluat käsitellä aiemmin käsiteltyä pintaa, tee aina ensin koekäsittely pienemmälle alueelle varmistuaksesi tervamaalin sopivuudesta ennen koko pinnan maalausta.
 

Voiko mäntytervaa käyttää muihin puupintoihin kuin talojen julkisivuihin?

Tervamaalit sopivat useimpiin ulkopuupintoihin mm. vajoihin ja piharakennuksiin, laitureihin ja kukkalaatikoihin, kattoihin ja aitoihin. Mäntytervalla voidaan siis käsitellä melkein kaikkea ulkona olevaa puuta, jota ei ole aiemmin maalattu moderneilla maaleilla. Tervaa ei voi käyttää sisätiloissa.
 

Voinko maalata lavakaulukset tervalla?

Puuterva on erinomainen puunsuoja kaikenlaisille puurakenteille, mutta se ei ole elintarvikehyväksytty. Suosittelemme maalaamaan lavakaulukset ulkopuolelta ja peittämään ne sisältä sopivalla kankaalla.
 

Mitä etua tai haittaa on ulkovuorilautojen maalaamisesta ennen asennusta?

Maalaamalla ulkovuorilaudat ennen asennusta voit pienentää riskiä siitä, että julkisivussa näkyy valkoisia raitoja puun kuivuessa. Suosittelemme kuitenkin tekemään vain ensimmäisen maalauksen irrallaan, sillä tervan kuivuminen kestää kauan, joten kahteen maalauskertaan voi kulua aikaa. Tätä voi olla erityisen tärkeää pohtia, etenkin jos vuokraat telineitä maalausta varten tai mietit missä kuivatat irrallaan maalatut laudat. Maalausta ei saa tehdä sisätiloissa, sillä terva sisältää mäntytärpättiä, joka on haihtuva liuotin. Lue lisää tuotteen käyttöturvallisuustiedotteesta.
 

Mitä minun pitää huomioida maalaessani?

Puutervalla maalaus eroaa hieman tavallisesta maalista maalaustavan suhteen. Tervalla voit maalata jopa kuumana kesäpäivänä auringon paistaessa. Tervasta tulee silloin hieman ohuempi ja helpompi levittää. Terva on sekä pohja- että pintamaali yhdessä. Käytä hyvää, leveää ulkomaalaussivellintä – mieluiten 70–100 mm leveää. Vältä liian paksujen kerrosten maalaamista. Sekoita aine ennen maalausta ja välillä maalauksen aikana. Käytä suojakäsineitä ja maalaa vain ulkona. Varmista, että ilmanvaihto on hyvä, muuten käytä suojanaamaria. Lue lisää käyttöturvallisuustiedotteista ja teknisistä tiedotteista.
 

Kuinka paljon tervaa käytetään neliömetriä kohden?

Kulutus on 5–8 neliömetriä litralla kaikille pigmentoituneille tervoillemme paitsi Tervavihtrillille, jonka kulutus on 6–10 neliömetriä litralla. Aito Puuterva ja Laaksossa poltettu puuterva riittää noin 2–4 neliömetrin käsittelyyn litralla. Kulutus riippuu puun ominaisuuksista, onko pinta höylätty vai höyläämätön, onko kyseessä uusi vai vanhempi julkisivu. Kuivaan ja halkeilevaan puuhun imeytyy enemmän ainetta, joten kulutus neliömetriä kohti voi olla huomattavasti normaalia suurempi.
 

Millä tervatuotteita ruiskutetaan?

Jos haluat ruiskuttaa maalia, voimme suositella Wagnerin Control Pro -sarjan pienempiä ruiskuja, joita myydään eri rautakaupoissa. Ammattilaisille löytyy isompia Wagner-merkin ruiskuja, esim. Wagner SF 23 Pro, jonka suutin HEA 411 (vihreä) antaa hyvän ruiskutuskuvion ja riittävän värivirtauksen. Tavallinen harrastusruisku antaa vähemmän hyvän ruiskutuskuvion. Viimeistely tulee aina tehdä käsin tavallisella ulkomaalisiveltimellä tai telalla.
 

Voinko tervatuotteita sävyttää?

Tavallisia sävyttömiä tervojamme ei voi sävyttää. Voit kuitenkin sekoittaa jo valmiiksi pigmentoituja tervamaaleja keskenään, ja näin saada sävyihin vaihtelua.
 

Kauanko maalipinta kestää?

Yleensä suosittelemme pinnan uudelleen maalaamista 5–10 vuoden kuluttua olosuhteiden mukaan. Tervapinta kestää lyhyemmin etelä- ja länsipuolella kuin muilla puolilla. Aika-arvio on laaja muun muassa sään ja tuulen, puupinnan laadun ja asuinpaikan vuoksi. Terva kerää vähitellen kerroksia ja mitä useammin olet maalannut, sitä pidemmät huoltovälit ovat.
 

Kuinka nopeasti puutervat kuivuvat?

Puuterva on puhdas luonnontuote, joka kuivuu suhteellisen hitaasti. Kuivumisaika riippuu maalikerroksen paksuudesta, valitusta puulajista, puun iästä, säästä maalauksen aikana ja sen jälkeen. Näistä syistä tarkkaa aikaa on mahdotonta antaa. Pinta alkaa tuntua kuivemmalta muutaman päivän kuluttua. Sen jälkeen kestää muutama viikko tai jopa muutama kuukausi ennen kuin pinta on täysin kuiva.
 

Kuinka kauan tervan tuoksu kestää?

Tervan hieman voimakkaampi tuoksu heikkenee merkittävästi viikon kuluessa, kun suuri osa tärpätistä haihtuu. Sen jälkeen tulee pehmeämpi ja savuisempi tervatuoksu, joka säilyy muutaman kuukauden ja ilmestyy sitten vain todella kuumina päivinä. Noin vuoden kuluttua sinun on jo asetettava nenäsi julkisivua vasten haistaaksesi sen.
 

Pitääkö minun käyttää ruostumattomasta teräksestä valmistettuja nauloja?

Puutervamme, mukaan lukien tervavihtrilli, eivät sisällä rautasulfaattia, joka ruostuttaa naulat ja tinat. Kiinnityksiin voidaan siis käyttää tavallisia galvanoituja nauloja.
 

Mistä home tulee?

Puhdas terva ei sisällä ravinteita, jotka mahdollistavat homeen kasvun. Tervassa ei myöskään ole mitään, mikä minimoi hometta, jos sitä on jo ilmaantunut puuhun. Homehtuminen on luonnollinen prosessi, joka johtuu ilmaston vaihteluista, pintojen ominaisuuksista, pintojen materiaalista ja monista muista tekijöistä, jotka tietyissä tilanteissa toimivat yhdessä niin, että syntyy suotuisat olosuhteet homeen ja levien kasvulle.
 

Mitä tapahtuu, jos maali on jäätynyt varastoinnin aikana?

Tervan kanssa ei yleensä tapahdu mitään. Tervatuotteet voidaan varastoida kylmissä tiloissa.
 

Päätypuun käsittely?

Pääty- ja leikkauspuupinta imee noin 30 kertaa enemmän kosteutta kuin tavallinen puupinta, joten on tärkeää, että tämä osa puusta käsitellään vettä hylkiväksi. Tarvittaessa voit ohentaa tervaa hieman balsamitärpätillä tai spriillä, jotta se tunkeutuu paremmin päätypuuhun, tai käyttää valmista Tervaöljy-tervasekoitusta, joka on täydellinen päätypuiden käsittelyyn.