

Osmo Color -tuotteilla on pitkä historia; niitä on käytetty suomalaisissa kodeissa jo liki 30 vuotta. Vaikka tuotesarja on useimmille hyvinkin tuttu, liittyy aineiden käyttöön ja osmottuihin pintoihin myös sitkeitä uskomuksia. Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimpiä myyttejä asian tiimoilta.
Runsas ainemäärä ei paranna osmotun pinnan laatua tai pidennä sen huoltoväliä – päinvastoin. Jotta öljyvaha kiinnittyy ja kuivuu puupintaan hyvin, tulee sitä levittää kerralla vain sen verran, minkä puu pystyy suosiolla imemään. Levitysjälkiä tai lammikkoa ei pintaan saa jättää.
Mitä ohuempi levityskerros on, sitä paremmin se kuivuu ja kovettuu läpi. Mikäli ainetta tulee liian paksulti, kuivumisaika pitenee merkittävästi suhteessa ainemäärään, ja tilaan saattaa jäädä öljyn hajua ilmastoinnista huolimatta. Pintaan jäänyt öljy on myös herkkä kulumaan, ja tämä näkyy käytössä öljypinnan lohkeiluna ja hilseilynä.
Pintana käytettävien Osmo Color -öljyjen sekaan on lisätty pieni määrä luonnon kasvivahoja. Kun öljy imeytyy puun pintasolukkoon, muodostavat kasvivahat puun pinnalle huokoisen suojaavan kerroksen. Niiden tehtävä on sekä helpottaa pinnan ylläpitoa että suojata öljypintaa kuivumiselta ja puuta vedeltä.
Tämä öljyn ja vahan yhdistelmä siis pidentää pinnan kestävyyttä pelkkään öljykäsittelyyn verrattuna. Kestävyyteen vaikuttavat muutkin asiat kuten pintakäsittelyn laatu, käsittelytapa, käyttö ja puulaji. Pienillä huoltotöillä, kuten naarmujen korjaamisella paikallisesti, voidaan koko pinta-alan huoltokäsittelyä lykätä merkittävästi eteenpäin, jopa vuosilla.
Yleisesti julkiset tilat huolletaan vuosihuollon yhteydessä, kotona huoltokäsittelyn tarve on harvemmin ja ajoittuu yleensä välille 3–15 vuotta käytöstä riippuen.
Liukkaus puhuttaa paljon etenkin lattioissa ja portaissa. Pinnan tulee olla sopivan sileä ja liukas, jotta sen käyttö ja ylläpito on miellyttävää, mutta ei niin paljon, että tästä aiheutusisi merkittävää vaaraa.
Liiallisen liukkauden ehkäisy on yksinkertaista. Pinta hiotaan aina ennen käsittelyä, sillä höyläpinta on sellaisenaan liian sileä öljykäsittelylle ja aiheuttaa osaltaan lisäliukkautta. Hionnassa noudatetaan hyvää hiontatapaa, eikä pintoja hiota liian hienoilla papereilla. Yleisesti hyvä viimeinen hiontakarkeus havupuulattioille on P120 ja lehtipuulattioille P150.
Hionnan lisäksi ainemäärällä on vaikutus liukkauteen. Mitä useampi levityskerros tehdään, sitä enemmän ainetta on puussa ja liukkaus kasvaa. Suositeltavaa kahta levityskerrosta ei tulisi siis ylittää muuta kuin tarvittaessa riittävän ainemäärän saavuttamiseksi. Esimerkiksi värin voimakkuutta ei voi enää kasvattaa kolmannella tai neljännellä käsittelyllä, joten sen osalta nämä levityskerrokset ovat turhia ja aiheuttavat muuta mahdollista haittaa.
On helppoa ajatella, että pintakalvomaiset maalit ja lakat saa helposti hiottua pois, kun taas huokoiset ja puuhun imeytyvät öljyt sekä vahat ovat vaikeampia poistaa.
Osmon öljypohjaiset aineet imeytyvät puun pintasolukkoon, mutta ne ovat yleensä myös kohtuullisella työllä kokonaan hiottavissa pois, jos vain puussa riittää hiontavaraa. Voit siis huoletta pitää mahdollisuudet tulevaisuuden toiveille avoimena, vaikka olemmekin varmoja, että et halua enää vaihtaa kerran osmottua pintaa toiseen.
Aivan, osmottu pinta tuntuu puulta, sillä aine ei kerrostu puun pinnalle. Vaikka puun suojana ei ole kovaa kalvoa, ja puupinta on siten juuri niin pehmeä kuin sille on tyypillistä, suojaa öljyvahakäsittely puupintaa hyvin arkipäivän käytöltä ja kulumiselta. Joustava pinta myös elää puun mukana, ja sen uusiminen sekä korjaaminen on mahdollista. Nautitaan siis puun tunnusta, ilman huolta pinnan normaalista kestävyydestä ja huollettavuudesta.
Osmon tuotteita on vaikea vertailla muiden tuotteiden kanssa, sillä aineidemme riittoisuus on omaa luokkaansa. Tiesithän, että yhdellä litralla Öljyvahaa saat valmista käyttöpintaa 14 neliömetriä? Jos keskivertoasunnon pinta-ala on 70 neliötä, tarvitaan tämän suuruisen kodin lattiapintojen käsittelyyn vain 5 litraa öljyvahaa – eli kaksi 2,5 litran astiaa. Jos astian hinta olisi 175 euroa, tarkoittaisi se neliöhintana noin 5 euroa.