Organowood, puun harmaannuttaja

Pitkän talven jälkeen on mukava oleskella ulkona. Kun alkukesän kiireet kasvimaalla ovat ohi, on aikaa istua terassilla tai laiturinnokassa ja nauttia auringon lämmöstä tai ottaa vaikkapa pienet päiväunet. Terassista onkin tullut meille tärkeä ajanviettopaikka, joten viime kesänä ajattelin hieman purkaa puuhailuintoani ja panostaa sen kunnossapitoon ja viihtyisyyteen.

Olin jo pidemmän aikaa miettinyt kuinka käsittelisin terassin ja laiturin laudoitukset, niin että ne olisivat mahdollisimman huolettomia ylläpitää. Laiturin osalta oli myös mietittävä pintakäsittelyratkaisua, jonka voisi toteuttaa laiturin ollessa paikoillaan veden päällä. Pitkän miettimisen jälkeen päädyin käsittelemään pinnat Organowoodin ympäristömerkityllä puunsuojalla, joka harmaannuttaa puupinnan muutamassa kesässä.

Organowood-käsittely on kaksivaiheinen. Puunsuoja 01 lisää puun lahonkestoa, Puunsuoja 02 taas antaa pinnalle suojaa kosteutta ja likaa vastaan.

Aloitin työn laudoitusten harjauksella ja pesulla. Pesuaineena käytin Organowoodin omaa Puupesua, jolla pinnat puhdistuivatkin tehokkaasti. Koska pesuaine on ympäristöluokiteltua, ei puhdistettaessa tarvinnut erityisesti varoa tai suojata maaperää. Puhdistetut puupinnat jätin kuivumaan muutamaksi päiväksi, ennen kuin aloitin varsinaisen pintakäsittelyn.

Organowood-puunsuoja-aineet ovat vesimäisiä, joten niitä oli helppo sivellä puuhun paksulla pensselillä. Jotkin kohdat vanhasta puusta imivät puunsuoja-aineen hetkessä, ja niihin täytyi lisätä ainetta työn kuluessa. Kesä suosi minua käsittelyn osalta niin, että pääsin sivelemään toisen kerroksen Puunsuojaa 02 jo heti seuraavana päivänä – ja valmista tuli. Niin helppoa se on!

Puu tarvitsee harmaantuakseen sekä auringon valoa että kosteutta.

Ensimmäisen kesäsateen sattuessa pinkaisin pihalle katsomaan miten vastalevitetty vesisuoja pitää puun kuivana. Oli helppo huomata, että Puunsuoja 02 antaa tehokkaan suojan, sillä vesipisarat todellakin helmeilivät puun pinnalla. Kesän sateet olivat muutenkin poikkeuksellisesti mukavia, sillä jotta puu harmaantuu, tarvitsee se auringonvalon lisäksi kosteutta. Odotin siis lähes malttamattomana värinmuutosta.

Nyt uuden kevään kynnyksellä olen mielissäni jo tapahtuneesta värinmuutoksesta. Lumen alta paljastunut terassipinta näyttää kauniilta ja pintaan noussut nukka oli helppo harjata pois tavallisella ulkoharjalla. Muutaman viikon päästä toivottavasti on jo niin lämmintä, että pääsen sisustamaan uuden terassini tulevaan kesään.

Organowood Puunkäsittelyaineet

TIETOA ORGANOWOODIN PUUNKÄSITTELYAINEISTA

  • Organowood-puunsuoja-aineet perustuvat piiteknologiaan, joka jäljittelee luonnon omaa suojamekanismia. Ne eivät sisällä raskasmetalleja, liuottimia tai biosidejä.
  • 1 litra Organowood-puunsuojaa riittää noin 8–10 neliömetrin käsittelyyn uutta puupintaa. Vanha puu tarvitsee hiukan enemmän suoja-ainetta.
  • Käsiteltäessä puun pitää olla puupuhdasta ja kuivaa ja käsittelylämpötilan yli 10 °C.
  • Organowood-tuotteille on myönnetty ruotsalainen Hyvä ympäristövalinta -merkki.

Katso myös inspiraatiokuvat!