Pihakalusteiden käsittely

Huolla ulkokalusteet säännöllisesti, niin ne kestävät kunnossa pidempään.

Ulkona puisia puutarhakalusteita rasittavat aurinko, sade ja kosteus sekä lämpötilanvaihtelut, kuten myös ilmansaasteet. Sen vuoksi onkin tärkeää että puupinnat puhdistetaan ja uudelleen öljytään säännöllisesti, jotta ulkokalusteet säilyvät käyttökelpoisina ja kauniina pidempään. Myös oikeanlainen talvivarastointi pidentää pihakalusteiden kestävyyttä ja vähentää uusintakäsittelyn tarvetta. Paras paikka talvisäilytykseen onkin kuiva, viileä ja ilmastoitu varasto. Kesällä kalusteet säilyvät parhaiten katoksen suojissa. Jos ne kuitenkin joutuvat olemaan taivasalla, on tärkeää huolehtia niiden riittävästä ja oikea-aikaisesta huoltokäsittelystä.

Valitse pintakäsittelyaine puumateriaalin ja toiveidesi mukaan. Värittömät tuotteet sopivat lähes mille tahansa puupinnalle ja värittömän pinnan osittainen korjauskäsittely on helppoa. On hyvä kuitenkin huomata etteivät värittömät tuotteet sisällä uv-suoja-aineita, jotka estäisivät pinnan harmaantumista säärasituksessa.

Kevyet kuultavat sävyt sen sijaan antavan jonkin verran suojaa puulle auringon valoa vastaan ja säilyttävät sävynsä hyvin. Siksi ne ovatkin erityisen suosittuja etenkin kestopuu- ja lämpöpuupintojen käsittelyyn.

Tiikistä tai vastaavasta kovapuusta valmistetut ulkokalusteet ovat suosittuja kestävyytensä vuoksi, eikä tiikki öljyisenä puuna tarvitse välttämättä mitään pintakäsittelyä, jolloin käsittelemätön pinta patinoituu kauniiksi harmaaksi. Ajan mittaan kuitenkin myös tiikkipinnan öljykäsittely voi olla tarpeen. Öljykäsittelyllä vanhojen kovapuukalusteiden käytettävyyttä ja puhdistettavuutta voidaan parantaa ja väri palauttaa.
 

Öljyäminen sopii myös tiikkipinnoille

Ennen puukalusteen käsittelyä varmista että puu on kuivaa ja puhdasta. Erityisesti uusien kovapuukalusteiden olisi hyvä antaa ilmaantua ja vanheta ulkona noin kuukauden ajan ennen käsittelyä. Myös kestopuusta valmistettujen kalusteiden on annettava kuivua muutamien kuukausien ajan ennen kuin niitä voi käsitellä, jotta puu on varmasti riittävän kuivaa.

Pihakalusteiden huoltokäsittely alkaa huolellisella pesulla. Käytä pesuaineena mietoja saippuapohjaisia pesuaineliuoksia, jotka eivät rasita pintaa. Jo harmaantuneen pinnan voi myös hioa, jolloin puun omaa sävyä saadaan taas esiin.

Hyvä aika puutarhakalusteiden hoitoöljyämiselle on syksyllä ennen niiden varastoimista. Näin ne ovat heti keväällä käyttövalmiita. Jos käsittely tehdään kuitenkin vasta keväällä, kannattaa välttää pahinta siitepölyaikaa tai tehdä pinnat varastossa tai autotallissa valmiiksi ennen siirtämistä ulos.

Huoltokäsittelyn ABC

  1. Pese öljyttävä pihakaluste pehmeällä harjalla ja miedolla saippualiuoksella, ja huuhtele  tarvittaessa saippualiuos pois puhtaalla vedellä.
  2. Anna pinnan kuivua kunnollisesti.
  3. Tarvittaessa hio pintaan noussut puunukka pois kuivuneelta pinnalta ennen käsittelyä.
  4. Levitä väritön tai sävytetty Suojaava kuultoöljy pinnalle siveltimellä, anna sen imeytyä hetki ja pyyhi pinta sitten kuivaksi ylimääräisestä öljystä nukkaamattomalla liinalla.

Usein jo yksi käsittelykerta riittää pinnan kunnossapitoon!