

Tiesitkö, että voit käsitellä aiemmin keittomaalilla maalatun puupinnan myös tervamaalilla?
Esimerkiksi Ausonin Punaterva sopii upeasti aiemmin punamultamaalilla, kuten Falun punainen, käsitellyn pinnan huoltomaalaukseen ja Ausonin Mustaterva Falunin mustalla käsitellylle puupinnalle.
Valitsemalla maaliksi mäntytervapohjaisen Ausonin Tervamaalin, saat puulle kestävästi käsitellyn, halkeilemattoman ja hilseilemättömän suojan, joka ei haalistu, irtoa ja pölyä. Tervamaali suojaa ja vahvistaa puuta samalla kun pinta saa kauniin ja ympäristöön sointuvan matan värin.
Maalaa pinta, kun ulkona on vähintään 10 °C lämmintä, jotta terva imeytyy nopeasti puuhun ja sitä on kevyempää levittää. Huomaa, että maalatessa ja juuri maalatusta tervamaalipinnasta saattaa tippua pisaroita, joten tee riittävä ympäristön suojaus.
Poista kaikki irtonainen aines pinnalta teräsharjalla, ja pese pinta sitten puhtaaksi liasta käyttämällä puhdistukseen pehmeää harjaa.
Huolehdi, ettei maalattavaan pintaan jää levää tai hometta. Jotta voit varmistua pinnan puhtaudesta, suosittelemme, että käytät pinnan puhdistukseen riittävän voimakasta homepesuainetta.
Anna puun kuivua kunnolla ennen maalausta.
Kun maalaat höylättyä puupintaa tai teet käsittelyn ruiskuttamalla, laimenna tervamaali balsamitärpätillä ohjeen mukaan. Poikkeuksena on Tervavihtrilli, jota ei tarvitse laimentaa, vaan tuote on valmis siveltäväksi tai ruiskutettavaksi sellaisenaan.
Sekoita tervamaali hyvin ennen kuin aloitat maalauksen ja aika ajoin työn aikana, jotta koostumus pysyy tasalaatuisena.
Käytä maalaukseen leveää ulkomaalisivellintä, 70–100 mm.
Maalaa kuten tavallisella maalilla. Vältä liian paksuja maalikerroksia.
Maalaa koko yhtenäinen julkisivu kerralla, jotta pinta saa yhtenäisen sävyn.
Maalaa pinta kahteen kertaan, jotta väri ja suojaavuus olisivat parhaat mahdolliset. Ensimmäisen ja toisen maalauskerran väli voi olla muutamasta päivästä jopa vuoteen.
Tiesithän, että voit maalata tervamaalilla tai tervavihtrillillä myös aiemmin rautavihtrillillä käsitellyn pinnan päälle!
Läckön linna, Ornässtugan ja Segloran kirkko Ruotsin Skansenissa. Tässä muutama esimerkki historiallisista rakennuksista ja kirkoista, jotka ovat suojanneet kattonsa ja seinänsä punaisella mäntytervalla 1500-luvulta lähtien.
Skansenin Segloran puukirkko, joka on rakennettu 1729–30, on käsitellyt kattonsa ja seinänsä mäntytervalla. Se, että paanukatto on aina maalattu punaisella mäntytervalla, tekee kirkosta erottuvan.
Tyypillisempi väri paanukattoihin on musta, tai vaihtoehtoisesti kattoon valitaan sävyttämätön tervatuote kuten esimerkiksi Porvoon kirkon paanukaton käsittelyyn.