Puuvaha vai Öljyvaha

Miten tuotteet eroavat toisistaan?

Puuvahat ja Öljyvahat kuuluvat kasviöljypohjaisiin Osmo Color -tuotteisiin, joiden molempien pääraaka-aineina ovat nopeasti uusiutuvat kasviöljyt ja erityisesti auringonkukkaöljy.

Nämä öljyt imeytyvät puun pintasolukkoon jättäen puun pinnan joustavaksi. Kun pintaan ei muodostu kalvoa, säilyvät puun tuntu ja lämpö.

Jotta öljytty pinta kestää paremmin normaalia käyttöä ja kosteutta, lisätään sideaineena toimivan kasviöljyseoksen joukkoon pieni määrä kasvivahoja. Nämä vahat jäävät käsittelyssä puun pinnalle, johon ne muodostavat huokoisen mutta suojaavan kerroksen. Kasvivahojen ansiosta pintakäsittely kestää hyvin kosteutta ja pyyhintää, ja samalla huoltoväli uusintaöljyämisen välillä pitenee.

Osmo Color Puuvahan ja Öljyvahan tuoteryhmät eroavatkin toisistaan lähinnä öljyseoksen, kasvivahan määrän sekä pigmentin määrän osalta. Puuvaha sisältää enemmän pehmeitä kasvivahoja, sekä usein pigmenttiä, kuin Öljyvaha. Tämä ominaisuus helpottaa muun muassa pinnan kiillottamista, mutta tekee pinnasta samalla pehmeämmän ja liukkaamman.

Vaha parantaa pinnan nestekestoa ja pidentää huoltoväliä.
Vaha parantaa pinnan nestekestoa ja pidentää huoltoväliä.

Käyttökohteet

Pehmeämpänä pintatuotteena Puuvaha sopii kevyen kulutuksen pinnoille. Katto- ja seinäpaneloinnit, hirsipinnat, listat ja parrut ovat hyviä käyttökohteita Puuvahalle. Samoin se sopii hyvin kevyen käytön hyllylevyihin ja kalusteisiin, kuten myös mm. välioviin sisällä. Joustavan pinnan ansiosta Puuvahaa voi käyttää myös lämmittämättömien sisätilojen puupinnoille. Koska puuvahatun pinnan kulutuskesto ei ole yhtä hyvä kuin öljyvahatun pinnan, ei sitä ole suositeltua käyttää kulutuspinnoille, kuten lattioille.

Puuvahalla käsittelet kevyen kulutuksen puupinnat tai käytät sitä öljyvahauksen alla väriä tuomaan.
Puuvahalla käsittelet kevyen kulutuksen puupinnat tai käytät sitä öljyvahauksen alla väriä tuomaan.

Öljyvaha kestää puolestaan paremmin hankaavaa kulutusta ja nesteitä, sillä se sisältää enemmän kovia kasvivahoja ja erilaisen öljykoostumuksen kuin Puuvaha. Öljyvahaa voikin käyttää siksi monipuolisemmin kuin Puuvahaa. Vaikka tuote on lähinnä tarkoitettu lattioiden, puuportaiden, työtasojen ja huonekalujen käsittelyyn, on sitä mahdollista käyttää myös lukemattomiin muihin käyttökohteisiin, kuten listoihin, välioviin, ikkunankarmeihin jne. Öljyvaha sopii käytettäväksi kylmiin sisätiloihin Puuvahan tavoin.

Öljyvahaa voi käyttää yhdessä Puuvahan kanssa. Esimerkiksi kestävän pöytätason saa, kun sävyttää puupinnan kertaalleen Puuvahalla ja sen kuivuttua viimeistelee käsittelyn Öljyvahalla tai öljyvahojen tuotesarjaan kuuluvalla TopOililla.

Puuvahalla käsittelet kevyen kulutuksen puupinnat tai käytät sitä öljyvahauksen alla väriä tuomaan.
Öljyvahalla suojaat kulutuspinnat kestäviksi. Voit myös sekoittaa Öljyvahaa ja Puuvahaa keskenään.

Kumpi levitetään ensin Puuvaha vai Öljyvaha?

Osmo Color Puuvaha ja Öljyvaha soveltuvat käytettäväksi yhdessä, jos tarve vaatii. Puuvaha levitetään aina ensin. Puuvahaa ei voi levittää jo öljyvahatulle pinnalle, vaan tässä tapauksessa Öljyvaha on hiottava ensin pois.

Koska puun pintasolukko imee rajoitetun määrän ainetta itseensä, on tärkeää, että Puuvaha levitetään vain kertaalleen ohuelti ennen pinnan viimeistelyä öljyvahaamalla. Näin puun pintaan jää vielä tilaa Öljyvahalle. Jos Öljyvahan määrä jää käsittelyssä liian vähäiseksi, jää pinta usein heikoksi. Öljyvahaa ei voi myöskään kerrostaa puun pinnalle, sillä se heikentää samalla pintakäsittelyn laatua ja suojaavuutta.

Öljyvahaa voi käyttää puuvahatun pinnan viimeistelyyn myös siinä tapauksessa, että pinnan kiiltoastetta halutaan muuttaa.

Vinkki

Puuvahaa voi sekoittaa suoraan Öljyvahaan, mutta sekoitussuhde on otettava aina huomioon käyttökohteen mukaisesti, sillä se vaikuttaa pinnan laatuun. Kulutuspinnoille suosittelemmekin Puuvahan sijasta pinnan sävytykseen Öljypetsiä.