Tervamaalin levittäminen ruiskuttamalla

Kun maalattavana on isompi kohde ja paljon neliöitä, voi ruiskumaalaus olla varteenotettava vaihtoehto. Puujulkisivujen ruiskutusjälki kannattaa kuitenkin aina viimeistellä siveltimellä harjaamalla, jotta terva tunkeutuu kunnolla puupintaan.

Suojaa ensin kaikki pinnat, joita ei ole tarkoitus käsitellä. Kun ruiskutat tervaa, pidä huoli ettei maali valu, ja että se levittyy tasaisesti. On myös erittäin tärkeää sekoittaa ainetta jatkuvasti, jotta seos pysyy tasalaatuisena ja väripigmentti ei laskeudu purkin pohjalle. Tämä on erityisen tärkeää etenkin Tervavihtrillin kohdalla.

Tervamaalin ohennus: Tervamaaleista, punaterva, viherterva, ruskeaterva, mustaterva ja mustaruskea terva, löytyy myös ruiskutusvalmis seos 20 litran astiassa. Pienempien pakkauskokojen osalta tervamaali vaatii ohentamista balsamitärpätillä tai spriillä. Lisättävän liuottimen määrä on n. 20 %. Ohentamista tarvitaan myös sävyttämättömien tervojen osalta, kuten Aito puuterva ja Laaksossa poltettu puuterva. Tervavihtrilli puolestaan on valmis ruiskutettavaksi sellaisenaan.

Käytä ruiskussa suutinta HEA 411, tai jos halutaan pienempi värivirtaus, käytä Fine Finish 310–308:aa. Huomaa, että tämä Fine Finish suutin tuottaa myös hieman enemmän ruiskutussumua.

Wagner SF23 Pron testiruiskutus Auson Punatervan kanssa

Punaterva on Tervamaali, jolla on alhainen viskositeetti. Se tarkoittaa, että Punatervaa on kohtuullisen helppo ruiskuttaa, ja siksi se toimii myös Wagnerin pienempien ruiskulaitteiden, kuten Control Pro -sarjan, kanssa. Tervamaalia on mahdollista ruiskuttaa myös HVLP-ruiskulla, esim. W 590.  On kuitenkin tärkeää tietää, että HLVP-ruisku tuottaa enemmän ruiskutussumua kuin ilmaton kone.

Sää oli koehetkellä melko viileä, mikä antaa maalille hieman korkeamman viskositeetin. Kuumemmalla kelillä maalista tulee juoksevampaa ja laimentamista tarvitaan mahdollisesti vähemmän.

Punatervaa levitetään ylkovuorilaudoitukseen maaliruiskulla
Ruiskupinta viimeistellään aina siveltimellä, jotta terva kiinnittyy varmasti hyvin puupintaan.

Auson punaterva -testimme suoritettiin Wagnerin SF 23 Prolla, joka on ilmaton maaliruisku, ja jossa on kalvopumppu. Kokeilimme erilaisia ​​HEA-sarjan suuttimia sekä viuhkasuuttimia.

Totesimme, että HEA 411 -suutin antoi hyvän ruiskutuskuvion ja riittävän aineen virtauksen tälle melko ohuelle maalille.

Jos halutaan pienempi ruiskutussumu, muttei hyvän ruiskutuskuvion kustannuksella, voidaan käyttää viuhkasuutinta. Käytimme kokoa 415 ja voit pienentää myös kokoon 411 ilman, että se olisi liian pieni.

Ruiskutustestissä painetta oli noin 80 baaria. Painetta voidaan varmasti laskea tästä hieman, mutta lopputuloksena on huonompi maalausjälki. Aina tulee kuitenkin pyrkiä mahdollisimman alhaiseen paineeseen ruiskutussumun minimoimiseksi.