Usein kysytyt kysymykset

Kuinka kauan uuden öljyvahatun lattian on annettava kuivua ennen käyttöönottoa?

Katso vastaus

Öljyvahatun pinnan kovettuminen vie optimaalisissakin olosuhteissa vähintään viikon verran, jonka aikana pinnan rasittamista tulee välttää. Kovettumisaikana ei lattiaa pidä myöskään peittää muuten kuin tilapäisillä muovittomilla suojilla, jotta pinta saavuttaa täyden lujuuteensa mahdollisimman pian.

Voiko öljyvahatun lautalattian mahdollisesti myöhemmin maalata? 

Katso vastaus

Kyllä voi. Puhdista pinta ja karhenna se kevyesti hiomapaperilla hiomalla ennen maalaamista. Levitä ensin liuotinohenteinen tartuntapohjamaali tuotteen käyttöohjeen mukaisesti ennen viimeistelyä tarkoitukseen sopivalla pintamaalilla.

Voiko Puuvahalla käsitellyn pinnan maalata joskus myöhemmin?

Katso vastaus

Kyllä voi. Puuvahan voi hioa pinnasta pois, jolloin pinnan voi käsitellä toivotulla tavalla. Mikäli et voi tai halua hioa vanhaa pintakäsittelyä kokonaan pois, puhdista pinta ja karhenna se kevyesti hiomapaperilla hiomalla ennen maalaamista. Levitä pinnalle ensin liuotinohenteinen tartuntapohjamaali käyttöohjeen mukaisesti ennen viimeistelyä tarkoitukseen sopivalla pintamaalilla.

Milloin voin käsitellä uuden painekyllästetyn puun?

Katso vastaus

Painekyllästetty puu vaatii kuivumis- ja ilmastoitumisaikaa vähintään 12 viikkoa hyvissä olosuhteissa ennen kuin se on riittävän kuivaa käsiteltäväksi.

Voinko käyttää Osmo Coloria leikkuulautoihin?

Katso vastaus

Osmon puu- ja öljyvahat täyttävät lelunormin 71.3, joten niitä on turvallista käyttää pinnoilla, joilla käsitellään kuivaelintarvikkeita. Vaikka tuotteita suositellaan käytettäväksi mm. tarjoilualustoihin, emme suosittele sitä varsinaisiin leikkuulautoihin. Veitsen viillot rikkovat pintaa ja niistä pääsee puuhun kosteutta ja likaa, joka on vaikea puhdistaa tehokkaasti ilman hiontaa.

Kuinka nopeasti voin nostaa huonekalut Timberexin öljyllä käsitellylle pinnalle?

Katso vastaus

Huonekalut kannatta nostaa tilaan aikaisintaan kahden vuorokauden kuluttua öljyämisestä, mutta lattioita ei tule vielä peittää ennen kuin pinta on kokonaan kuivunut ja kovettunut, joka vie 1–2 viikkoa.

Haluan laimentaa Puuvahan värisävyä. Voiko sävyjä sekoittaa keskenään?

Katso vastaus

Kyllä voi. Puuvahan värisävyn voimakkuutta voi helposti vähentää sekoittamalla värilliseen tuotteeseen väritöntä Puuvahaa, Öljyvahaa tai TopOilia.

Haluan muuttaa puuvahalla käsitellyn huonekalun väriä. Onko mahdollista poistaa vanha puuvaha pinnasta?

Katso vastaus

Kyllä on. Puuvaha lähtee normaalisti hyvin pinnasta hiomalla. Aloita hionta hieman karkeammalla hiomapaperilla ja kevennä paperikarkeutta asteittain työn edetessä. Muista hioa aina puun syysuuntaisesti sekä koneella että käsin. 

Miten hiontapölyn saa parhaiten poistettua pinnalta?

Katso vastaus

Harjaamalla tai imuroimalla. Imurin tulee olla tarkoitukseen sopiva rakennusimuri, tavallinen koti-imuri ei siis riitä. Älä kastele pintaa vedellä, sillä vesi avaa puupintaa ja lisää pinnan kirjavuutta ja kiiltoeroja.

Kuultavalla valkoisella öljyvahalla käsitelty puulattia on muuttunut keltaiseksi maton alta. Mistä tämä johtuu?

Katso vastaus

Öljyt kellastuvat pimeässä. Tämä pimeäkellastumiseksi kutsuttu ilmiö näkyy voimakkaimmin vaaleissa värisävyissä. Kellastunut öljypinta palautuu kuitenkin takaisin vaaleaksi, kun se saa valoa riittävän paljon ja pitkään.

Olen sävyttänyt työtasot kertaalleen Puuvahalla. Voinko levittää puuvahatun pinnan päälle TopOilia?

Katso vastaus

Kyllä voit. Levitä väritöntä TopOilia hyvin kuivuneen puuvahapinnan päälle ohuelti yhteen tai kahteen kertaan. Valkoiseksi sävytetyn pinnan päälle suosittelemme valkotammen tai valkoisen sävyistä TopOilia.

Mikä on sopiva hiontakarkeus öljykäsittelylle?

Katso vastaus

Yleisesti puulattiat viimeistellään paperikarkeudella P120 ennen pinnan öljyvahausta. Huonekalujen ja työtasojen viimeistelyyn käytetään yleensä karkeutta P150–220, riippuen pintakäsittelystä ja pinnan käytöstä.

Miten hyvin öljyvahattu puulattia kestää kulutusta?

Katso vastaus

Öljyvahapinta itsessään kestää hyvin kulutusta, mutta se ei muodosta kovaa kalvomaista kerrosta puun pinnalle, joten erityisesti pehmeät puulajit ovat herkempiä kohuille ja kulumiselle varsinkin kovan kulutuksen lattioissa.

Öljyvahapintaa kuluttaa eniten hiekka ja kivipöly, joten riittävän suurilla eteismatoilla voi lattioiden vaurioitumisriskiä vähentää merkittävästi. Myös huopatassujen käyttö tuolien ja pöytien jalkojen alla on hyvä keino suojata öljyvahapintaa kulumiselta.

Voiko Osmo Colorin Puuvahoja ja Öljyvahoja käyttää talvella kylmillään olevan kesämökin sisäpuupintoihin?

Katso vastaus

Kyllä voi. Osmo Color Puu- ja Öljyvahat soveltuvat hyvin talvella kylmäksi jäävien kesämökkien sisäpuupinnoille. Pintakäsittely on kuitenkin syytä tehdä lämpimän aikaan ja antaa pintojen kuivua ja tilan tuulettua kunnolla ennen kuin mökki laitetaan talvikuntoon. 

Onko lautalattian hionta mahdollista tehdä itse vai tarvitsenko siihen ammattilaisen?

Katso vastaus

Uuden mänty- tai kuusilautalattian karhennus on yleensä mahdollista tehdä omatoimisesti käyttämällä jatkovarteen liitettyä hiontatukea ja 120 karkeata hiomapaperia. Lattia hiotaan laudan syysuuntaisesti lauta kerrallaan päästä päähän varoen poikkisyysuuntaisia hiontaliikkeitä ja ylimääräisiä pysäytyksiä.

Jos kohteessa on tarpeen poistaa vanha pintakäsittely tai lattiasta on tarpeen hioa korkoeroja pois, on hiontatyö syytä antaa osaavan ammattilaisen tehtäväksi.

Hiontavirheet tulevat korostetusti näkyviin erityisesti värillisissä käsittelyissä. 

 

Miksi höylätty lattialauta suositellaan hiomaan ennen pintakäsittelyä?

Katso vastaus

Hionnan tarkoitus on avata puupintaa, jolloin öljy pääsee paremmin imeytymään ja kiinnittymään puuhun. Hionnalla voidaan myös varmistaa puupinnan puhtaus ja vähentää lautalattian mahdollista alkuliukkautta. 

Uusi öljyvahattu puulattia on liukas. Mitä sille voi tehdä?

Katso vastaus

Helpoin tapa vähentää pinnan liukkautta on mopata pinta muutamaan kertaan Osmon Öljysaippualla. Tee tavanomaista voimakkaampi käyttöliuos ämpäriin tai suihkekannuun ja moppaa lattia pesuaineeseen kostutetulla nihkeällä mikrokuitumopilla. Öljysaippuan puuta hoitavat kasvisaippuat myös nihkeyttävät puupintaa vahingoittamatta sitä.

Kuinka voin ehkäistä puun tummumista?

Katso vastaus

Pigmentoidut tuotteet hidastavat jonkin verran puun luonnollista värinmuutosta. Pitkäaikaisempaa suojaa havupuupinnoille saadaan esikäsittelemällä puu lipeällä ennen pintakäsittelyä tai käsittelemällä pinnat uv-suoja-aineita sisältävillä tuotteilla, kuten Uviwaxilla, kun mahdollista.