Värit sisustuksessa

Koti on osa meitä. Se on parhaimmillaan paikka, jossa on hyvä olla ja jonne on riemukasta mennä. Se luo identiteettiämme ja me rakennamme sen kautta kotiamme. Muiden asioiden ohessa kodin sisustuksella voimme vaikuttaa siihen kuinka viihdymme, ja siksi on tärkeää että koti on meidän näköisemme.

Ajattomuuden ja kestävyyden trendi

Sisustuksessa painotetaan nykyään laadukkaita ja pitkäikäisiä valintoja. Ajattomuudesta ja kestävyydestä, samoin kuin vastuullisuudesta ja ekologisuudesta, on tullut osa ostopäätösprosessia. 

Yksi suosituimmista sisustusmateriaaleista on jo pitkään ollut puu. Aito puupinta on ajattoman tyylikäs, lämmin ja rauhoittava. Huoliteltu kuultokäsittely näyttää puun luonteen ja tekee pinnasta kosketettavan. Puuta pintakäsiteltäessä pinnat saavat suojaa ja huollettavuus helpottuu, mutta samalla voimme korostaa ja sävyttää ympäristöämme. Väreillä ja materiaalien tunnulla onkin suuri merkitys sisustuksessa. 

Vuoden väri 2019
Ideoita värien ja Osmo Color -tuotteiden käytöstä löydät Wood Meets Colour -lehdestä.

Myös vanhassa ja kuluneessa puupinnassa voi piillä kauneutta ja se kestää yleensä hyvin uudistamista. Kierrätettävyys ja vanhan puupinnan tuunaus tai uudistaminen on usein palkitseva ja ekologinen vaihtoehto.

Puun petsaus ja kuultokäsittely

Puuta korostava ja suojaava kuultokäsittely sopii sekä lattioihin, mutta myös puuverhouksiin ja huonekaluihin. Voimakkaasti sävyttävät tai kevyesti korostavat Puuvahat sopivat yksinään käytettyinä seinä- ja kattopaneelien käsittelyyn sekä muille puuverhouspinnoille, kuten vanerille. Puuvahalla voidaan käsitellä myös huonekalut ja listoitukset, hirret ja väliovet.

Puupinnan petsaus Öljypetsillä ennen Öljyvahausta sopii etenkin lattialaudoituksiin ja huonekaluihin sekä kalusteisiin. Öljypohjaisella petsillä käsiteltäessä puu saa samalla suojaa ja pintakäsittelytapaa muuttamalla voidaan lopputulokseen vaikuttaa helposti. Petsin tavoin käytettävä Osmo Color Öljypetsi tarvitsee vielä suojakseen öljyvahakäsittelyn.

Vinkkejä sisustajalle

Pienillä yksityiskohdilla kuten korotetuilla jalkalistoilla voidaan korostaa huonetilan korkeutta tai sisustuksellisia yksityiskohtia. Rimoista rakennetut välisermit jäsentävät tilaa sallien samalla valon kulun ja ilmavuuden tunnun.  Neutraalit värit, tehostesävyillä maustettuina, täydentävät klassisen tyylin, rohkeampi värienkäyttäjä sekoittaa itse omat sävynsä ja tuo sitä kautta esiin oman persoonallisuutensa.

Puun petsaus
Valo tuo puun syykuvioinnin esiin myös peittävän puuvahakäsittelyn alta, kun pinnassa ei ole maalimaista kalvoa.

Jo pitkää sisutuksessa suosittu sormipaneeli kestää voimakkaitakin värisävyjä ja valo tuo sävyn eri vivahteet ja pinnan muodon esiin. Puusisustuksessa käytetyt metallipinnat voivat olla eleettömän mustia tai kiiltäviä rosteripintoja. Kontrasti puun ja metallin välillä tuo sisustukseen mielenkiintoa ja päivittää tilan näyttämään ajankohtaiselta.

Vuoden väri

Väritrendit kiertävät ja muuttuvat. Vuoden 2019 väri on keltainen ja sen rinnalla tulevat pehmeämmät oljen ja okran sävyt. Ajan hermolla kulkeva sisustaja tuo trendivärit helposti sisustukseen vaikkapa yksityiskohdissa: keltaisilla huonekaluilla, tyynyillä ja kukilla tai aina kauniilla ja pehmeällä rottingilla.

Lattian petsaus
Puulla saadaan tuotua lämpöä tilaan. Keltainen korostusväri on kuin piristävä silmänisku.

Trendien seuraaminen on hauskaa ja piristävääkin, mutta tärkeämpää on löytää sisutuksen pohjaksi ne sävyt ja värit jotka puhuttelevat ja joiden kanssa viihtyy. Ne ajattomat ja kestävät.