Auson tervatuotteet

Tervamaalit

Mäntyterva on hyvin perinteinen puun käsittelyaine, joka ei ole koskaan tuntunut ajankohtaisemmalta kuin nyt. Siitä valmistaan tervamaalia, tervavihtrilliä ja tervaöljyä, joilla on mahdollista suojata puuta luonnon raaka-aineita hyödyntäen.

Tervamaali ja tervavihtrilli saadaan luonnon raaka-aineista

Tervamaalien pohjana käytettävä mäntyterva on luonnontuote, suoraan metsästä. Kun puuta käsitellään tervamaalilla, puuhun lisätään samoja ainesosia, joita se jo sisältää. Käsittelyllä siis vahvistetaan puun omaa suojaa kuivumiselta ja sään vaikutuksilta. Tervamaalilla käsitelty puu kestää pitkään ilman uudelleenmaalausta.

Ausonin tervamaalia on saatavilla useissa eri väreissä. Niille kaikille on yhteistä, että ne ovat peräisin luonnollisista raaka-aineista. Auson tervamalit koostuvat vain neljästä ainesosasta: mäntytervasta, pellavaöljystä, mäntytärpätistä ja väripigmenteistä. Terva suojaa ja vahvistaa puuta antaen samalla sille mattapintaisen, kauniin värin. Tervamaalilla suojattu ulkopuupinta on lähes peittävä, kun taas kauniin harmaan sävyn antava Tervavihtrilli jättää pinnan kuultavammaksi.

Tervalla käsittely sopii hyvin julkisivuihin, puukattoihin, aitoihin, patioihin ja muihin ulkopuurakenteisiin. Maalissa on ominainen, tuttu tervan tuoksu.

Perinteinen ja ajankohtainen

Tervakäsittelyllä on vuosisatojen perinteet. Ihmisillä ei ole aina ollut paljonkaan valinnanvaraa puupinnan käsittelyn suhteen. Nykyään vaihtoehtoja on loputtomasti. Tervamaali on yksi niistä harvoista tuotteista, joita on ollut jo kauan, ja joka taas on erittäin ajankohtainen. Mäntytervasta valmistetut maalit ovat kestävä valinta maailmassa, jossa ilmastokysymykset ovat arkipäivän asialistalla. Tervamaali suojaa puuta, pidentää sen elinkaarta ja käytettävyyttä, sekä vaikuttaa myönteisesti ympäristöön.

Tervakäsittely sopii niin sahatulle kuin höylätylle puupinnalle. Tervalle ominainen tummanruskea sävy voi hetkellisesti vaikuttaa pinnan ulkonäköön, mutta rusehtava väri haalistuu nopeasti ulkona, jolloin maalin todellinen väri pääsee oikeuksiinsa.

Tervaöljykäsittely terassin suojana

Kuten tervamaali, myös tervaöljy on luonnontuote. Se estää puuta kuivumasta, halkeilemasta ja imemästä vettä. Puu ei myöskään mustu vuosien kuluessa, kuten tavallisia puuöljyjä käytettäessä, vaan tervaöljy säilyttää puupinnan luonnollisen harmaan sävyn. Puuterassi pysyy kauniina pitkään, kun se uusintakäsitellään kahden tai kolmen vuoden välein. Tervaöljyä voi käyttää terassien ja patioiden lisäksi aidoissa, käsittelemättömissä ulkokalusteissa ja muissa puurakenteissa.

> Ausonin tervatuotteiden työohjeet ja maalausoppaat löydät täältä

 

Useimmin kysytyt kysymykset tervatuotteista

Minkä väristä tervamaali on?
Terva on luonnostaan ruskeaa tai hunajaisen keltaista, mutta tervamaaleja on saatavissa myös kuudessa eri värissä: punainen, musta, mustaruskea, kuultava harmaa, ruskea ja vihreä.

Jos mietit, miltä väri näyttää omassa kohteessasi, suosittelemme että ostat ensin 100 ml näytepurkin maaliliikkeestä. Käsittele sillä esimerkiksi irrallinen ulkoverhouslauta ja laita se ulos auringonpaisteeseen kuivumaan. Maalaa sitten puoli lautaa vielä toisen kerran, niin näet eron yhden ja kahden käsittelyn välillä.

Onko tervamaalia aina laimennettava?
Kaikki pigmenttiä sisältävät puutervamme ovat jo täysin laimennettuja ja sopivat sellaisenaan käytettäväksi höyläämättömän puun käsittelyyn. Höylätylle puulle ja ruiskulevitykseen suosittelemme tervamaalien lisälaimennusta (pois lukien tervavihtrilli, jota ei laimenneta) balsamitärpätillä tai spriillä 10–20 %. Muista, että terva on juoksevampaa ja ohuempaa kuumalla ilmalla, joten laimenna vain tarpeeksi saadaksesi hyvän peittävyyden ilman, että terva alkaa valua. Koska höylätty puu on kiiltävää, voi myös tervattu pinta näyttää aluksi kiiltävältä.

Liituuntuuko tervamaali?
Pigmentoidut tervamme antavat puun hengittää, ja sen sijaan että maali alkaisi kuoriutua, pinta ja pigmentti kauhtuvat hitaasti. Tervamaali käyttäytyy samalla tavalla kuin keittomaali, mutta se on kestävämpää ja siinä on väripigmenttejä, jotka sitoutuvat tervaan veden sijaan.

Voiko olemassa olevan tervamaalipinnan päälle maalata toisella tervavärillä?
Tervamaalit eivät ole täysin peittäviä. Parhaiten peittävä väri on mustaterva. Saatat kuitenkin joutua levittämään sen useita kertoja pidemmän ajanjakson aikana riittävän peittävyyden saavuttamiseksi.

Voinko tervamaalilla käsitellä painekyllästettyä puuta?
Kyllä, mutta suosittelemme että puu on pari vuotta vanhaa ennen ensimmäistä käsittelyä.

Maalaus tervamaaleilla: punaterva, mustaterva, mustaruskea terva, ruskeaterva, viherterva?
Kaikki tervamaalit ovat valmiita käytettäväksi höyläämättömälle puulle, mutta lisälaimennusta suosittelemme käsiteltäessä höylättyä puupintaa. Maalaa ohuilla kerroksilla halkeilun välttämiseksi.

Sekoita maali hyvin pohjia myöten, jotta kaikki aineet purkissa ovat tasaisesti sekaisin ennen maalausta ja välillä maalauksen aikana. Maali levitetään kahteen kertaan uudelle puupinnalle. Kuivumisaika on muutamasta päivästä useisiin viikkoihin.

Voinko tervamaalata puukaton?
Kyllä voit, mutta varaudu alkuun tiheämpiin käsittelykertoihin, sillä puukatolla ei ole luontaista suojaa kuten julkisivulla. Ajan oloon katolle muodostuu tervasta hyvä suojakerros, jolloin huoltokäsittelyväli pitenee.

Voiko rautavihtrillin päälle maalata tervamaalilla ja miten se eroaa Tervavihtrillistä?
Rautavihtrillillä käsitellyn pinnan päälle voi maalata, mutta käytä maalaukseen mieluiten peittäviä tervamaaleja. Kuultava tervavihtrillikäsittely on myös mahdollinen, mutta lopputuloksesta ei tule niin kaunis kuin levitettynä uudelle puupinnalle. Näiden tuotteiden käytännön ero on siinä, että terva suojaa ja vahvistaa puulaudoitusta vanhentamatta sitä.

Maalaus tervavihtrillillä?
Tervavihtrilli on laimentamatta käyttövalmista kaikille erilaisille pinnoille. Se näyttää ruskeanharmaalta, kun se levitetään ensimmäistä kertaa. Toisella maalauskerralla pinta harmaantuu entisestään. Auringon valon vaikutuksesta tervan aiheuttama kevyt ruskea sävy haalistuu ja pinta muuttuu vaaleanharmaaksi. Tämä muutos on hitaampaa pinnoilla, jotka eivät altistu auringolle esim. pohjoisseinustoilla ja räystäiden alla.

Sekoita maali hyvin purkin pohjia myöden ennen maalausta ja maalauksen aikana n. 5 minuutin välein. Suosittelemme kahta maalauskertaa uudelle puulle. Kuivumisaika on muutamasta päivästä useisiin viikkoihin.

Maalaus pigmentoimattomilla tervoilla, kuten aito puuterva ja laaksossa poltettu puuterva?
Jotta tervakäsittely olisi kevyempää ja terva tunkeutuisi puuhun helpommin, voidaan terva lämmittää 50–70 asteeseen tai ohentaa n. 20 % balsamitärpätillä.

Vanhan tervareseptin mukaan sekoitettiin kolmasosa kutakin, pellavaöljyä, tärpättiä ja tervaa (ns. Roslagenin mahonki), jolla sitten käsiteltiin puujulkisivuja, puukattoja, veneitä, laitureita, aitoja ym. Sillä on myös antiseptisiä ominaisuuksia ja sitä voidaan käyttää eläinlääkintätarkoituksiin, kuten hevosen kavioihin jne. Pigmentoimattomat tervat muuttuvat levitettäessä tummanruskeiksi, mutta väri haalenee auringon vaikutuksesta, samalla kun terva jatkaa työtään puussa. Tervakäsittely tehdään kahdesti ja kuivumisaika on muutamasta päivästä useisiin viikkoihin.

Milloin valitsen Roslagenin mahongin?
Roslagenin mahonki koostuu tervasta, pellavaöljystä ja tärpätistä. Se on melko juoksevaa ja se kuivuu nopeammin kuin tavallinen terva.  Roslagenin mahonki sopii ominaisuuksiensa puolesta käytettäväksi laitureissa, veneissä jne. Terva muuttuu levitettäessä tummanruskeaksi, mutta väri vaalenee auringon vaikutuksesta. Roslagenin mahonki sisältää paljon pellavaöljyä, ja voi sen vuoksi epäsuotuisissa olosuhteissa kerätä hometta. Jotta tämä riski voidaan minimoida, on tärkeää, että käsiteltävä pinta puhdistetaan perusteellisesti ennen tervausta.

Milloin valitsen tervaöljyn?
Tervaöljyä käytetään puurakenteissa, joissa halutaan helposti alustaan ​​tunkeutuva terva, kuten terassit, parvekkeen lattiat, säleiköt, laiturit jne. Terva on alkuun ruskeaa, koska se ei sisällä pigmenttiä, joten tämä väri haalistuu vähitellen auringossa. haalistuminen voi kestää muutamasta kuukaudesta vuoteen riippuen käsittelyn ajankohdasta. Tervaöljy tunkeutuu puuhun ja tekee pinnasta vettä hylkivän ja vähentää puun halkeilua. Kuivumisaika on muutamasta päivästä useisiin viikkoihin.