Hoito-ohje lattioille julkisissa tiloissa

ÖLJYVAHATTUJEN PUULATTIOIDEN YLLÄPITO JA HOITO JULKISISSA TILOISSA
Toimistot, ravintolat sekä muut kovalla kulutuksella olevat tilat

YLEISTÄ
Öljyvahatun lattiapinnan hoito julkisissa sekä muuten kovan kulutuksen tiloissa vaatii suunnitelmallisuutta, jotta lattiapinnan kestävyys, ulkonäkö ja hoidettavuus voidaan optimoida. Puulaji, tilan käyttö, pintakäsittely sekä alkuperäisen pintakäsittelyn laatu ja kunto vaikuttavat myös lattiapinnan hoidon tarpeeseen. Lattian suunnitelmallinen ja säännöllinen ylläpito ja hoito vähentää raskaiden huoltotoimenpiteiden tarvetta ja säästää siten aikaa ja kustannuksia.
Hiekan ja kivien kulkeutumista tulee rajoittaa mahdollisuuksien mukaan. Riittävän suuret eteismatot sisääntuloauloissa ulko-ovien edessä vähentävät tehokkaasti pinnan huoltotarvetta. Lattiapintaa voi suojata myös kalusteiden yms. alle lisättävillä pehmikkeillä tai suojilla. Öljyvahapintaan ei tule kiinnittää teippejä, eikä suojia tule teipata kiinni lattiaan.

YLLÄPITOSIIVOUS
Puhdista lattia päivittäin imuroimalla, lakaisemalla, harjaamalla tai kuivalla mopilla pyyhkimällä. Tarvittaessa moppaa lattia veteen tai mietoon puhdistusaineliuokseen kostutetulla nihkeällä mikrokuitumopilla.

PERUSSIIVOUS
Pese lattia viikoittain, kuukausittain tai tarpeen mukaan Osmo Color Öljysaippualla. Aloita perussiivous poistamalla irtolika pinnalta imuroimalla, lakaisemalla tai harjaamalla.
Käsin: Puhdista pinta nihkeällä pesuaineliuokseen kostutetulla mopilla tai lattiapyyhkeellä. Jos pinta jää kosteaksi pyyhi se välittömästi kuivaksi. Toista käsittely tarvittaessa.
Koneella: Kostuta lattiapinta esimerkiksi sumutinkannuun tai painesumuttimeen tehdyllä Öljysaippuan käyttöliuoksella. Pese pinta hidaskiertoisella lattianhoitokoneella, jossa on oranssi-vihreä tai punainen laikka. Poista irronnut lika ja kosteus vedenimurilla tai puhtaaseen veteen kostutetulla mopilla tai lattiapyyhkeellä.

TÄRKEÄÄ
Käytä vettä säästeliäästi, varo kastelemasta pintaa liikaa. Vettä tai pesuainetta ei tule koskaan myöskään kaataa lattialle, sillä lautojen raoista imeytynyt vesi saattaa vahingoittaa lattiaa. Älä käytä puhdistukseen öljyvahapintaa vahingoittavia voimakkaita emäksisiä, happamia tai hankausaineita sisältäviä puhdistusaineita. Pintapesulaikka saattaa vahingoittaa öljyvahapintaa niin että uusinta-/hoitoöljyäminen on tarpeen.

NAARMUJEN JA KULUMIEN PAIKKAUS
Paikkaa ajan oloon pintaan syntyneet kulumat, naarmut ja hankaumat sipaisemalla vahingoittuneeseen kohtaan tarkoitukseen sopivaa väritöntä tai värillistä Osmo Color -tuotetta nukkaamattomalla liinalla. Paikkaus tehdään puhdistetulle ja kuivalle pinnalle. Hankaumien ja kulumien paikkaus riittävän usein pidentää lattian huoltoväliä ja vähentää hoitoöljyämiseen tarvittavaa aikaa.

HOITOÖLJYÄMINEN
Hoitoöljyä lattia käyttökohteesta ja käytöstä riippuen puolivuosittain, vuosittain tai tarpeen mukaan. Hoitoöljyäminen kannattaa tehdä riittävän ajoissa, jotta lattia ja pintakäsittely eivät vahingoitu liikaa ja raskaita hiontatöitä ei tarvita. Lattia vaatii lisää öljyä, kun lika pinttyy pintaan, ja kun vesi ei enää helmeile öljyvahakerroksen päällä.
Aloita hoitoöljyäminen aina lattian puhdistuksella. Pese lattia huolellisesti ohjeen mukaan. Toista pesu tarvittaessa. Erittäin likaisen lattian puhdistamiseen voi käyttää myös kevyesti hiovaa ruskeaa laikkaa tai pintapesulaikkaa. Anna puhdistetun pinnan kuivua vähintään muutaman tunnin ajan normaaleissa olosuhteissa, kunnes pinta on kuiva. Älä kaada öljyä/öljyvahaa suoraan lattiapinnalle, jos on vaara, että öljyä pääsee valumaan lattianrakoihin. Käytä tarvittaessa ainemäärän mittaamiseen annostelupulloa tai mitta-astiaa, jotta annettuja levitysmääriä ei ylitetä. Tutustu tarkempiin tuotekohtaisiin työohjeisiin ennen työn aloittamista, ja tee tarvittaessa koelevitys onnistuneen lopputuloksen varmistamiseksi.
Väritön lattia: Levitä väritön Hoitoöljy tai Öljyvaha puupinnalle lattianhoitokoneella, jossa on valkoinen laikka. Öljyä kuluu 100 neliölle noin 1…1,5 litraa puulajista ja pinnan kunnosta riippuen. Voit levittää Hoitoöljyn tai Öljyvahan myös Osmo-mikrokuiturullalla. Viimeistele öljykäsittely välittömästi hiertämällä pinta lattianhoitokoneella, jossa on valkoinen laikka.
HUOMAA. Mikäli hoitoöljyäminen tehdään anti-slip-tuotteilla, ei levitystä viimeistellä lattianhoitokoneella.
Valkoinen lattia: Levitä kuultava valkoinen Hoitoöljy tai Värillinen Öljyvaha puupinnalle lattianhoitokoneella, jossa on valkoinen laikka. Öljyä kuluu 100 neliölle noin 1…1,5 litraa puulajista ja pinnan kunnosta riippuen. Voit levittää Hoitoöljyn tai Öljyvahan myös Osmo-mikrokuiturullalla. Viimeistele öljykäsittely välittömästi hiertämällä lattianhoitokoneella, jossa on valkoinen laikka.
Värillinen lattia: Korjaa paikoittain kulunut väri tai naarmu paikallisesti lisäämällä väriä rikkoutuneeseen kohtaan esim. liinalla niin, että pinnasta tulee värin korjauksen jälkeen mahdollisimman tasavärinen. Anna korjauksen kuivua kunnollisesti ennen öljyämistä alla olevan ohjeen mukaisesti. Voit uusia kevyesti kuluneen väripinnan sävytetyllä Öljyvahalla. Lisää värittömän Öljyvahan sekaan 5–10 % lattiassa käytettyä värisävyä. Levitä sävytetty Öljyvaha lattianhoitokoneella, jossa on valkoinen laikka. Öljyä kuluu 100 neliölle noin 1…1,5 litraa puulajista ja pinnan kunnosta riippuen. Voit levittää Öljyvahan myös Osmo-mikrokuiturullalla. Viimeistele öljyvahaus välittömästi hiertämällä lattianhoitokoneella, jossa on valkoinen laikka.
HUOMAA. Mikäli hoitoöljyäminen tehdään anti-slip-tuotteilla, ei levitystä viimeistellä lattianhoitokoneella.

ÖLJYN KUIVUMINEN*Huoltoöljytyn pinnan on kuivuttava kunnollisesti ennen tilan käyttöönottoa. Varaa yhden öljykerroksen kuivumiselle aikaa vähintään 12 tuntia, tarvittaessa kauemmin, riippuen huoltotoimenpiteistä, olosuhteista ja tuotteesta. Öljyn/öljyvahan kuivumiseen vaikuttavat mm. lämpötila, ilmankosteus, ilmanvaihto ja levityskerroksen paksuus.

OSMO COLOR TUOTTEET
> Osmo Color Öljysaippua
Vesiliukoinen Öljysaippua on täysin biohajoava, liuotteeton, päästötön ja hajusteeton puhdistusainetiiviste erityisesti öljyvahattujen, öljyttyjen ja vahattujen pintojen säännölliseen puhdistukseen ja ylläpitoon. Tuote sisältää luonnonöljypohjaisia kasvisaippuoita, jotka suojaavat puun pintaa kuivumiselta puhdistuksen aikana. Säännöllisesti käytettynä Öljysaippua tekee pinnasta helposti puhdistettavan ja hoidettavan. Se myös vähentää pinnan liukkautta. Öljysaippuasta ei jää jälkiä puhdistettuun pintaan eikä se muodosta kalvoa. Öljysaippuaa on saatavana 1,0 litran ja 5,0 litran astioissa.
Annostelu
Ylläpitosiivous: 1–2 korkillista puhdistusainetiivistettä / 2 litraa haaleaa vettä. (Kevyt ja normaali lika.)
Perussiivous: 0,5–2 dl / 1 litra haaleaa vettä, pinnan likaisuuden mukaan.
Tahrat: Laimenna vähintään suhteessa 1:1. Annostele pesuaineliuos suoraan tahrakohtaan ja puhdista pinta mikrokuitupyyhkeellä tai hankauspesimellä, jossa on punainen tai valkoinen hankauslevy.

> Osmo Color Hoitoöljy
Kasviöljyihin perustuva Hoitoöljy on nopeasti kuivuva pintakäsittelyaine kauhtuneiden, öljyttyjen ja öljyvahattujen puupintojen perushoitoon ja huoltokäsittelyyn. Hoitoöljyä voi käyttää myös kiiltoasteen muuttamiseen muuten hyväkuntoisille Osmo Color -tuotteilla öljytyille lattiapinnoille. Ei muodosta kalvoa. Hoitoöljyä on saatavana 1,0 litran, 2,5 litran ja 10 litran astioissa.
HUOMAA. Hoitoöljy sopii käytettäväksi vain pintojen huoltoöljyämiseen, ei puupuhtaiden pintojen käsittelyyn.
Tuotteet: 3079 Väritön, matta; 3081 Väritön, silkinhimmeä; 3098 Väritön, himmeä, anti-slip; 3440 Kuultava valkoinen, himmeä

> Osmo Color Öljyvahat
Kasviöljy- ja luonnonvahapohjaiset Öljyvahat ovat oikein käytettyinä erittäin kestäviä, helppokäyttöisiä ja -hoitoisia puun pintakäsittelyaineita. Niillä voi käsitellä sekä puupuhdasta pintaa että huoltoöljytä aiemmin öljyvahattua, huokoista puupintaa. Öljyvaha on oikea tuote, kun lattiapinta on jo pahoin kulunut, mutta ei vaadi vielä hiontaa. Ei muodosta kalvoa pinnalle. Öljyvahoja on saatavana 0,75 litran, 2,5 litran ja 10 litran astioissa.
Tuotteet: 3032 Väritön, silkinhimmeä; 3062 Väritön, matta; 3040 Kuultava valkoinen, silkinhimmeä; 3041 Valkotammi, matta; 3088 Väritön, anti-slip

Tämä työohje on yleisohje, joka on laadittu parhaan tietomme pohjalta. Tätä ohjetta voi ja pitää soveltaa, mikäli onnistuneen lopputuloksen saavuttaminen sitä edellyttää.
Päivitetty 11/16

Voit ladata tulostettavan työohjeen täältä: