Puulattioiden öljyvahausohje

YLEISTÄ
Öljyvahakäsittely sopii sekä lämpimien että kylmien sisätilojen massiivipuu-, parketti- ja korkkilattioille. Joustava pinnoite mukautuu erinomaisesti ilman kosteus- ja lämpötilavaihteluihin ja se kestää hyvin normaalia kulutusta. Lattia käsitellään yhteensä kahteen tai enintään kolmeen kertaan riippuen käyttökohteesta, puulajista ja/tai halutusta värisävystä.

Öljyvahatun pinnan ylläpitoon riittää normaalisti imurointi ja nihkeällä moppaus. Ajan oloon kulunutta pintaa huoltoöljytään tarpeen mukaan. Pienien kulumien, hankaumien ja naarmujen korjaus onnistuu myös paikallisesti.

OSMO COLOR TUOTTEET JA NIIDEN KÄYTTÖ

Puulattian käsittelyyn:
> ÖLJYVAHA väritön: 3032 silkinhimmeä, 3062 matta
> VÄRILLINEN ÖLJYVAHA: kevyesti pigmentoituja värisävyjä

Puulattian käsittelyyn yhdessä Öljyvahan kanssa:
> ÖLJYPETSI: sävyttämiseen. 1–2 levityskerrosta toivotusta lopputuloksesta riippuen

Pohjustukseen:
> ÖLJYVAHA 1101: ohut, väritön öljyvahaseos vain pohjustukseen ja kovapuille

Tarkemmat tiedot tuotteista löydät tuotelehdistä. Tutustu tuotteen työohjeisiin ennen työn aloittamista ja tee tarvittaessa koelevitys värin ja onnistuneen lopputuloksen varmistamiseksi.

VÄRITÖN KÄSITTELY
Levitä kaksi kerrosta Öljyvahaa (nro 3032 tai 3062) noudattaen jäljempänä olevia ohjeita. Jos lattiapinta joutuu erityisen kovalle kulutukselle alttiiksi, levitä vielä kolmas öljyvahakerros koneellisesti pinnan suojaksi.

VINKKI. Julkisissa tiloissa pohjustamisesta Öljyvaha 1101:llä on hyötyä etenkin tammelle, saarnelle ja pyökille sekä muille niiden kaltaisille huokoisille puulajeille. Pohjusteen kuivuttua käsittele pinta Öljyvahalla 1–2 kertaa puulajista ja käytöstä riippuen.

Trooppiset puulajit: Wengen, merbaun, jatoban tai muun vastaavan trooppisen kovapuulattian käsittelyyn suosittelemme käsittely-yhdistelmää: 1 kerros Öljyvaha 1101:tä ja sen kuivuttua kerros Öljyvahaa nro 3062.

VÄRILLINEN KÄSITTELY
Valitse värisävy ensisijaisesti lattioiden käsittelyyn tarkoitetuista värillisistä Öljyvahoista tai voimakkaammin sävyttävistä Öljypetseistä.

Lopulliseen värisävyyn vaikuttavat valitun tuotteen lisäksi puun oma väri, puulajin kovuus ja huokoisuus sekä levitysmenetelmä. Väriaineet imeytyvät eri tavalla hiotulle ja höylätylle pinnalle. Suosittelemme koelevitystä toivotun lopputuloksen varmistamiseksi.

VINKKI. Mikäli et löydä valmiista värisävyistä itsellesi sopivaa värivaihtoehtoa, voit sekoittaa niitä keskenään toivotun värin löytämiseksi. Lisää läpikuultavuutta väriin saat sekoittamalla valitun sävyn joukkoon väritöntä Öljyvahaa (nroa 3032 tai 3062). 

Kaksi tapaa tehdä värillinen lattia:
TAPA 1. Käsittele lattiapinta 1–2 kertaa Värillisellä öljyvahalla. Kahteen kertaan öljyvahattu pinta on käyttövalmis. Kertaalleen Värillisellä öljyvahalla käsitelty pinta on viimeisteltävä värittömällä Öljyvahalla nro 3032 tai 3062.

TAPA 2. Käsittele lattianpinta 1–2 kertaa Öljypetsillä toivotusta värin voimakkuudesta riippuen. Öljypetsi vaatii aina suojakseen käsittelyn värittömällä Öljyvahalla nro 3032 tai 3062. Valitse valkoiseksi sävytetyn pinnan suojaksi Värillinen öljyvaha nro 3040 tai 3041.

HUOMAA. Kun teet värillistä lattiaa, levitä värillinen aine aina ensin 1–2 kertaan tuotteesta ja toivotusta lopputuloksesta riippuen. Värittömän Öljyvahan (tuotteet nro 3032 ja 3062) päälle et voi enää tehdä värikäsittelyjä.

ESIVALMISTELU
Varmista, että käsiteltävä lattiapinta on puhdas, kuiva ja sileä. Puun suhteellisen kosteuden on oltava alle 18 % ja lämpötilan yli 0 °C. Poista kaikki vanhat maali- ja lakkapinnat hiomalla. Voit kitata pienet halkeamat ja kolot puupuhtaalta pinnalta Osmo Color Puukitillä tai vastaavalla huokoisella puukitillä. Viimeistele puupinta käsittelyvalmiiksi hiomalla.

YLEISTÄ HIONNASTA
Suosittelemme puulattioiden hiomista ennen pintakäsittelyä. Hionta vähentää lattiapinnan mahdollista alkuliukkautta ja parantaa öljyjen imeytymistä puupintaan. Huomioi hionnassa seuraavat seikat:

> Lattian hionta on koko pintakäsittelyn vaativin työvaihe ja jos omaa kokemusta lattianhionnasta ei ole, anna se ammattilaiselle tehtäväksi.
> Hio lattiapinta huolellisesti paperikarkeutta asteittain keventäen, lauta-/lankkulattia puusyiden suuntaan.
> Hyvän hiontatuloksen saat nauhahiomakoneella käyttäen hiontanauhaa, jonka karkeus on havupuilla P100–120 ja lehtipuilla P120–150.
> Jos käytät rumpuhiomakonetta, varmista hiontatulos viimeistelemällä hionta pintalaikalla.
> Vaakatasossa pyörivät ns. reunahiomakoneet jättävät puuhun pyörintäjäljen, joka tulee värillisiä aineita käytettäessä häiritsevästi esiin. Käytä seinänvierustojen viimeistelyyn siksi nauha- tai tasohiomakonetta.
> Poista hiontapöly huolellisesti imuroimalla, myös nurkista ja seinustoilta. Älä käytä vettä pölyn poistamiseen.

Huomaa! Muista puupurun mahdollinen itsesyttymisriski.

POHJUSTUS
Pohjusta käsiteltävä pinta Öljyvaha 1101:llä tarpeen mukaan. Levitä pohjuste puupuhtaalle pinnalle ja anna sen imeytyä noin 15 minuutin ajan. Kuivaa pinta puhtaalla, imukykyisellä lattiapyyhkeellä. Pohjusteen kuivuttua jatka öljyvahausta ohjeen mukaan.

HUOMAA. Pohjustus vaikuttaa puun sävyyn. Tee tarvittaessa värimalli toivotun lopputuloksen varmistamiseksi.

TYÖMENETELMÄ
Sekoita tuotteet ennen käyttöä ja aika ajoin työn kuluessa pohjaa myöten huolellisesti ja rauhallisesti hämmentäen. Levitä tuotteet tuotekohtaisten ohjeiden mukaisesti ohuelti. Käytä tarpeen vaatiessa mitta-astiaa tai annostelupulloa oikean ainemenekin mittaamiseen. Älä koskaan kaada tuotteita suoraan lattiapinnalle tai käytä levitettäessä lastaa yms., jos on vaara että öljyä pääsee imeytymään lattianrakoihin tai seinänvierustoihin.

Öljypohjaisten tuotteiden levitys on helppoa tuotteiden pitkän avoimen ajan ansiosta. Käsittele normaalin ja kevyen kulutuksen pinnat yhteensä kahteen kertaan ja kovan kulutuksen pinnat enintään kolmeen kertaan käytetyistä tuotteista riippumatta. Suosittelemme aina kolmannen öljyvahakerroksen levittämistä lattianhoitokoneella, jotta öljykerros jää riittävän ohueksi.

VINKKI. Toivoessasi mattaa lopputulosta käytä tummaksi sävytettyjen pintojen viimeistelyyn Öljyvahaa nro 3062 (väritön, matta) vain kertaalleen, jotta pinta ei jää sameaksi.

Lankku- ja lautalattiat
Levitä Öljypetsi/Öljyvaha ohuesti puun syiden suuntaisesti työkalusta jäävien vetojälkien välttämiseksi Osmo-mikrokuiturullalla, -lattiasiveltimellä, -siveltimellä tai teräslastalla. Mikäli käsittelet lattiapinnan lastalla, huolehdi, että pinta on tiivis.

Lauta-/lankkulattian käsittely sujuu parhainten, kun teet 20–30 cm:n levyisen kaistan päästä päähän valmiiksi kerrallaan, ja jatkat sen jälkeen aloituspäästä uudelleen. Tässä vaiheessa on vielä helppoa korjata mahdolliset epätasaisuudet ja vedon jäljet edelliseltä levityskaistalta. Levitä seuraava kerros vastaavasti edellisen kuivuttua.

Mosaiikkiparketit
Levitä Öljypetsi/Öljyvaha tiiviiksi kitatulle mosaiikkipinnalle Osmo-mikrokuiturullalla tai lastalla. Viimeistele erityisesti värillisellä aineella käsitelty pinta vielä märkänä hiertämällä se lattianhoitokoneella, jossa on valkoinen polyesterilaikka. Käytä työhön tarkoitukseen sopivaa hidaskierroksista lattianhoitokonetta. Käsittele suuret pinnat pienemmissä osissa niin, että öljy ei ehdi kuivua ennen koneella viimeistelyä. Anna kuivua kunnollisesti tuotteen käyttöohjeen mukaisesti ja toista levitys vastaavasti.

Korkkilattiat
Levitä ensimmäinen kerros teräslastalla erittäin ohuesti siten, että kaikki Öljyvaha imeytyy välittömästi korkkiin. Anna kuivua vähintään 24 tuntia 23 °C:n lämpötilassa ilmanvaihdosta huolehtien. Levitä toinen kerros kuivuneelle pinnalle Osmo-mikrokuiturullalla ohuesti ja pyyhi ylimääräinen vaha heti pois nukkaamattomalla puuvillaliinalla (esim. Osmo-puuvahausliinalla) tai lattiapyyhkeellä.

KUIVUMINEN
Osmo Color -tuotteet perustuvat hapettumalla kuivuviin luonnon kasviöljyihin. Kuivuminen edellyttää, että lämpötila on riittävä ja että käsitellyssä tilassa on riittävä ilmanvaihto, jotta öljy saa tarvitsemansa hapen kuivuakseen. Ohjeen mukaisilla levitysmäärillä, 23 °C:n lämpötilassa ja tuuletetussa tilassa, yksi öljykerros kuivuu noin 12–24 tunnissa. Korkkilattioilla kuivumisaika on noin 24 tuntia. Trooppisilla puulajeilla kuivuminen on hitaampaa. Tarkista tuotekohtainen kuivumisaika tuotteen käyttöohjeesta.

HUOMAA. Ennen värittömän aineen levittämistä värillisen päälle on syytä pitää vähintään vuorokauden tauko, jotta väri ei liukenisi värittömän aineen sisältämän liuotinaineen vaikutuksesta. Jos käytetty ainemäärä ylittää suositusmäärän tai lattian lämpötila alittaa 23 astetta tai ilmankosteus on korkea tai öljyn kuivumiseksi tarpeellisen hapen määrä ei ole riittävä puutteellisen ilmanvaihdon vuoksi, pitenee kuivumisaika vastaavasti.

KOVETTUMINEN
Vaikka pinta on kuiva, jatkuu öljyvahapinnan kovettuminen hapettumalla edellä kuvatuissa olosuhteissa vielä noin viikon ajan, joten älä peitä lattiapintaa esim. matoilla ennen kuin reilun viikon kuluttua viimeisestä käsittelykerrasta. Poikkeuksena ovat kuitenkin valkoiseksi käsitellyt lattiat, joiden kellastumisen välttämiseksi emme suosittele mattojen käyttöönottoa ensimmäisen puolen vuoden aikana pimeäkellastumisen vuoksi. Tämäkään ei vielä takaa täydellistä kellastumiselta välttymistä. Julkiset tilat, kuten liikehuoneistot, ravintolat, tanssilattiat, on tehtävä valmiiksi viikkoa ennen käyttöönottoa.

Voit suojata lattian sen kuivuttua muilta rakennus- tai asennustöiltä tilapäisesti aaltopahvilla. Muovit ja muovipinnoitteiset paperit eivät sovi suojaukseen, koska ne estävät öljyvahan kovettumisen.

TÄRKEÄÄ: Älä kiinnitä teippejä suoraan öljyvahattuun pintaan, vaan teippaa suojapahvit kiinni toisiinsa.

AINEMENEKKI
Tarkista tuotteiden menekki tuotekohtaisista tuotelehdistä.

Käytä tarpeen vaatiessa suositellun levitysmäärän mittaamiseksi mitta-astiaa tai annostelupulloa. Aineen menekkiin vaikuttavat myös mm. puulaji, hiontakarkeus ja työmenetelmä.

PUULATTIOIDEN VÄRIMUUTOKSET
Useiden puulajien värisävy muuttuu voimakkaastikin riippuen käytetyistä pintakäsittelymenetelmistä sekä huonetilassa vallitsevista valaistusolosuhteista. Esimerkiksi useimmat havupuut kellastuvat tai tummuvat auringonvalon vaikutuksesta. Tällainen puun oma värimuutos vähenee jossakin määrin, kun lattiat käsitellään kevyesti pigmentoiduilla tuotteilla. Hapettumalla kuivuvat öljyt muuttuvat kellertäviksi pimeässä kuten esimerkiksi mattojen alla. Näin tapahtuva muutos tulee korostetusti esiin käytettäessä valkoisia öljyjä, jolloin kontrasti maton ulkopuolella olleen valkoisen pinnan ja maton alla kellastuneen pinnan välillä voi olla huomattava. Pimeäkellastuminen vähenee öljyvahapinnan vanhetessa. Jo kellastunut pinta palautuu lähes ennalleen päivänvalossa. Palautuminen tapahtuu joidenkin viikkojen kuluessa riippuen luonnonvalon määrästä.

LATTIOIDEN HOITO
Öljyvahattujen lattioiden tavanomaiseen siivoukseen riittää imurointi tai nihkeällä lattiapyyhkeellä tai mikrokuitumopilla pyyhkiminen. Käytä siivoukseen kevyesti hoitavaa Osmo Color Öljysaippuaa. Kun lattianpinta kuluu, on uudelleenöljyämisen aika. Kulumisen huomaa usein siitä, että pinta menettää kiiltonsa, lika pinttyy pintaan eikä vesi enää helmeile pinnalla. Huoltoöljyämisväliä voi pidentää mm. paikkaöljyämällä vahingoittunutta pintaa. Tutustu erillisiin puhdistus- ja hoito-ohjeisiimme.

Tämä työohje on yleisohje, joka on laadittu parhaan tietomme pohjalta. Tätä ohjetta voi ja pitää soveltaa, mikäli onnistuneen lopputuloksen saavuttaminen sitä edellyttää.
Päivitetty 12/16

Voit ladata tulostettavan työohjeen täältä: